Värsta torkan på 30 år

Gotland2005-04-30 06:00
Inget regn i april månad. Många kalla nätter i rad. Stora temperaturskillnader mellan natt och dag.
Det har den senaste tiden rått ett klimat som är sämsta tänkbara för den som sysslar med växtodling.
Göran Qviberg, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet, konstaterar att det ser allvarligt ut för höstgrödorna.
Det är alltså främst höstsäd, raps och vallar som mår dåligt på grund av torkan.
- Det ser rätt tråkigt ut på många fält, säger Göran Qviberg.
Det är inte lika allvarligt för de vårsådda grödorna, som ännu inte kommit upp. På fastmarken är det färdigsått medan det finns en del kvar att så på myrarna.

Rykande torrt
I ett moln av damm som syns halvvägs till Visby rullar Andreas Pettersson sin vält efter traktorn. Men det är inte helt lätt, ibland blir röken så tät att Andreas faktiskt måste stanna traktorn för att kunna se vart han kör!
- Det kom snö i början av mars, sedan har det inte regnat en droppe, säger Andreas och gör ett försök att borsta dammet av skorna.
Andreas jobbar på Stafva gård och har aldrig upplevt en sådan torka.
- Räddningstjänsten lär nog få jobb, säger Andreas Pettersson innan han försvinner vidare i ett moln av damm.

Brandfara
Inför valborgsmässoafton har räddningstjänsten 40 man i beredskap över ön. Kenneth Nilsson är brandmästare och han ska själv vara i tjänst på valborg.
- Jag är bekymrad, vad som helst kan hända, elda med förstånd, säger han.
Brandmästare Nilsson hoppas självklart att allt ska gå bra, men han medger att den extrema torkan kan bli en stor fara. Han påminner om att den som eldar själv bär ansvaret och denne bör noga tänka över situationen innan man gör eld.
Ha alltid vatten nära till hands. Se till att en telefon finns inom räckhåll. Ha branden under kontroll hela tiden och vakta den ända tills den är släckt. Gör rent från gräs runt brandplatsen innan du tänder på. Vinden måste blåsa åt rätt håll. Avstå hellre att elda om du är osäker. Tänd inte med bensin, då kan det bli riktigt farligt. Och alla större brasor måste anmälas till Räddningstjänsten i förväg.
Trots torkan råder det inte något generellt eldningsförbud.
- Med nuvarande brandchef har vi aldrig haft något eldningsförbud. Det skulle medföra så mycket krångel för polis och räddningstjänst att kontrollera att det efterlevdes, säger Kenneth Nilsson.
Enligt SMHI ska det till en början bli mulet men efter hand kan molntäcket lätta. Endast mindre skvättar regn spås falla över Gotland. Hur kvällen blir för brandmästaren och hans personal kan vi alla hjälpas åt att bestämma.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om