I en ansökan till Länsstyrelsen på Gotland vill Micke Stenberg tillsammans med Pierre Näsman få tillstånd att dyka mellan Salvorev och Kopparstenarna mellan Fårö och en bit norr om Gotska Sandön. Anledningen är att de vet att där ligger i vart fall 32 ton elektrolytkoppar. Alltså färdigbehandlad koppar som inte behöver bearbetas. Och de tror att lasten har släppt från ett fartyg någon gång under första världskriget.
– Vi vet att den ligger där, och vi vet ungefär var. Kopparn är i form av typ telefonstolpar på sju meter vardera och väger 4,6 ton styck. Det är väldigt intressant för det verkar inte finnas något skepp som har sjunkit där, så vi misstänker att lasten legat på däck och så har kättingarna släppt under någon storm.
Han säger att anledningen till att de tror att lasten är från någon gång runt första världskriget är för att äldre fartyg hade sämre relingar, och att lasten därför kunnat rulla genom relingen vilket enligt Micke troligtvis inte skulle hända på modernare fartyg.
– Det är ju konstigt att ingen saknat lasten, säger han.
Är det så konstigt om den försvann under första världskriget?
– Men ändå. Vi har sökt i loggböcker en hel del men det finns inga uppgifter. Så lasten har nog legat där i hundra år, och det finns inga uppgifter om att något skepp skulle ha sjunkit där.
Det låter som att det är värt rätt mycket pengar, tänker ni plocka upp den?
– Jo det är ju tanken, men vi börjar i den här änden. Vi vet att lasten ligger där, och om du frågar om vi kommer få upp den så är svaret ja. Det är bara vi som vet var den ligger.
Han tycker det ska bli intressant när de väl får upp lasten, eftersom man då kan se stämplarna på de värdefulla telefonstolparna. Ungefär som en guldstämpel i en ring säger han. Då får man veta var den är behandlad och vilket år, typ så.
– Det är en häftig grej det här, säger han.
Hur mycket ligger kilopriset på koppar? Jag läste någonstans 9 000 dollar per ton?
– Vi vet inte vad vi kommer få, det här är ju färdigbearbetad koppar och inte skrotpris vi pratar om.
Då ska du bli miljonär nu då?
– Det har man ju varit några gånger, men så ibland går det inte så bra. Nu ska man ut på sjön och bärga också fast man är en landkrabba. Men det ska nog gå bra det med.