Videon är inte längre tillgänglig
På lördagsförmiddagen var det dags för Arlas årliga kosläpp. I år var det förlagt till Lilla Homa gård och från Visby rörde sig ett lämmeltåg av bilar söderut med destination Stenkumla.
– Jag uppskattar det till att vara närmare 1 500 personer på plats. Det är faktiskt lite mindre än förra året då det var närmare 2 000, säger Bengt Öberg som driver gården tillsammans med sin fru Anna.
Det är tredje året som de arrangerar Arlas kosläpp och det tycker det är roligt med det stora intresset.
– Det har ju utvecklats till en familjefest och det är jätteskoj att så många vill lära sig mer om hur vår verksamhet fungerar, säger Bengt Öberg.
Besökarna dominerades av barnfamiljer och förutom själva kosläppet så fanns det en hel del annat att göra för de lite mindre besökarna.
– Successivt har vi utökat med kringaktiviteter. I år finns det möjligheter för barnen att åka med på hölass och vi har även tramptraktorer som de kan leka med.
Anna och Bengt har drygt 60 mjölkkor på gården och trivs med tillvaron som mjölkbönder.
– Det är härligt att få arbeta med djur säger Anna Öberg och maken Bengt fyller i:
– Sedan är det mycket frihet även om det är långa dagar.
Det kan tyckas att korna släpps ut sent, men det har sina anledningar.
– Det var tjäle i marken så sent som i April och sedan är det också dygnstemperaturen som styr. För bara tio dagar sedan var det 5 minusgrader på natten, säger Bengt Öberg.
Med stigande fröväntan samlades besökarna inför släppet i täta led längs med hagens tun. I väntan på korna levererade dagens speaker, mjölkbonden Mats Ekström, en del fakta.
– Det finns många som undrar kring det här med svarta kor och bruna kor. Svarta kor är lite vanligare i Sverige, cirka 60 procent och de mjölkar också lite mer, men de bruna har högre fetthalt i sin mjölk, säger Mats Ekström.
När korna släpptes ut ur ladugården skedde det först med lite trevande steg. Glädjen tilltog snabbt och det bjöds på en hel del glädjeskutt, men också en del stångningar för att etablera den interna hierarkin.
Efter att samtliga kor släppts ut på grönbetet så bjöds åskådarna på mjölk och bulle. Några som slog sig ner för att fika i solen var tre generationer av familjen Dahlström.
– Det har blivit en årlig tradition att vi besöker kosläppet. Det är roligt för barnen att lära sig hur det fungerar, säger farfar Börje Dahlström samtidigt som 2-åriga barnbarnet Casper leker med full energi på gårdsplanen.