Västerbyhemmet fortsätter som vårdhem och Björklunda drivs vidare som värdshus

Västerbyhemmet i Burgsvik fortsätter att vara vårdhem. Kommunen har nu beslutat att sälja fastigheten till Gotlands vård- och konvalescenthem AB.
En mindre del av fastigheten köps av makarna Tore och Solveig Jacobsson, tidigare ägare av Björklunda Värdhus.
Att Gotlands vård- och konvalescenthem nu inriktar sig på att driva vårdverksamhet vid Västerbyhemmet innebär att Björklunda, som bolaget tidigare köpt, även fortsättningsvis kommer att kunna nyttjas som turist- och konferensanläggning

Gotland2003-05-28 04:00
Inga gästbäddar på Storsudret kommer att försvinna.
Det är en av slutsatserna som kan dras när kommunen nu efter flera försök lyckats sälja Västerbyhemmet, den fastighet i Burgsvik som under olika epoker varit både hotell och plats för vård av personer med alkoholproblem.
Köparna är tre stycken. Den största biten, 1750 av 2000 andelar, köper Gotlands vård- och konvalescenthem AB. Tore och Solveig Jacobsson delar lika på det som är kvar.
I praktiken innebär det att makarna Jacobsson tar hand om det före detta mejeriet som ligger inom Västerbyhemmets område. Här skall inrymmas bostad, men här skall också startas en tillverkning på nedre planet under vintern 2003/2004.
Vad det är som skall tillverkas vill köparna inte uppge ännu av konkurrensskäl.
De nya ägarna har fått betala 2 miljoner kronor för Västerbyhemmet. Det är ett pris som ligger väsentligt under det som en auktoriserad fastighetsvärderare kommit fram till, nämligen 3,5 miljoner kronor.
Gotlands vård- och konvalescenthem har tidigare köpt Björklunda Värdshus av makarna Jacobsson, då med ambitionen att förvandla värdshuset till vårdhem.
Nu blir det alltså en annan utveckling genom att vårdhemmet kan drivas på Västerbyhemmet. Björklunda Värdshus kommer därför att kunna drivas vidare med nuvarande inriktning.
<span class=MR>Inget förköp</span>
Kommunen kommer inte att utöva sin förköpsrätt för fastigheten Mattise 1:28 i Bunge. Det innebär i klartext att den nye ägaren av Bungeviken kan tillträda. Den nye ägaren är företaget Turistinvest på Gotland. Förhoppningen är att detta företag skall ha pengar och möjligheter att rusta upp den anläggning som av många betecknats som en skamfläck under senare år.
<span class=MR>Inget reservat</span>
Sista försöket att stoppa exploateringen av Talludden norr om Visby har en motion från Bror Lindahl med flera kallats.
I motionen föreslås att kommunen i samråd med länsstyrelsen skall utreda möjligheterna att bilda ett kultur- och naturreservat i området.
Kommunstyrelsen beslutade i går att föreslå kommunfullmäktige att avslå motionen.
<span class=MR>Ingen flytt till Tallbacken</span>
Miljöpartisten Torgny Lihnell har i en motion föreslagit att möjligheterna att använda Tallbacken (f.d. Follingbo sjukhus) som lokaler för de kommunala förvaltningarnas kanslier ska utredas.
Motionären menar att en "kommunstad" på området skulle ge samordningsvinster.
Kommunfullmäktige beslutade efter votering att avslå motionen. Centerpartister, folkpartist och miljöpartist anser att motionen skall finnas med i en större översyn av kommunens lokaler som är på gång.
Men majoriteten tyckte det var bättre att genom ett avslag markera att ingen kommunal verksamhet skall förläggas till Tallbacken.
<span class=MR>Slakteritomten</span>
Det tidigare fattade beslutet att låta Riksbyggen ta hand om bebyggandet av gamla slakteritomten och att låta Peab Sverige AB bebygga del av Brömsebrolunden kvarstår. Tekniska förvaltningen fick i går fortsatt uppdrag från kommunstyrelsen att förhandla med byggföretagen. Särskilt angeläget är det att man ställer upp tidsramar för exploateringens fullföljande.
En ändring i de uppgjorda planerna kan det bli. Man har räknat med att de boende i kvarteren skulle ges möjlighet att ha sina fordon i underjordiska garage. Nu är det inte lika säkert längre att det blir så många underjordiska garage som man tänkt från början. Om det visar sig att det blir för kostsamt med orimliga hyror som följd måste man tänka om och låta bli att utföra en del av de underjordiska planerna.
<span class=MR>Västerbyhemmet i Burgsvik</span>
Barn- och utbildningsnämnden hade begärt 250 000 kronor år 2004 och 3,3 miljoner kronor 2005 för att anordna utbildning till förskollärare för 32 barnskötare. Bakgrunden är behovet av pedagogisk kompetens i den allmänna förskolan. Kommunstyrelsen avslog framställningen från barn- och utbildningsnämnden med hänvisning till att det inte finns några pengar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om