Vatten fylls på dagligen

På Sudersand räcker vattnet inte till.
Regionen måste köra dit med tankbil fem gånger per dag.
- När populära artister uppträder och det kommer mycket publik så jag får köra en extra vända, säger Magnus Carlsson, chaufför på Takstens åkeri i Lärbro.

Rening. Här renas vattnet från nio fastigheters avlopp. Sommargotlänningarna Ove Öhman från Uppsala och Göran Wiberg från Stockholm har varit med och delat på anläggningen som kostat närmare en miljon kronor.

Rening. Här renas vattnet från nio fastigheters avlopp. Sommargotlänningarna Ove Öhman från Uppsala och Göran Wiberg från Stockholm har varit med och delat på anläggningen som kostat närmare en miljon kronor.

Foto: Karl Melander

Gotland2012-08-16 04:00

På Fårö har man redan nu de problem med vattnet som väntas öka på Gotland. På sommaren tar vattnet slut i det kommunala dricksvattennätet. Tankbilen går fem gånger per dag från det gamla KA3-området i Fårösund ut till Fårö. Tankbilen tar 13 kubikmeter vatten per runda.

- Jag kör en månad om året, när vattnet inte räcker till. För åkeriet är det ju bra med extra jobb. Men det är klart, man funderar ju lite på att vattnet inte räcker till, säger Magnus Carlsson.


Bakterier i brunnen
Vid Broa på Fårö har man ett annat problem med vattnet. Där har flera hushåll e-colibakterier i dricksvattnet.

Bakterierna finns troligen där som ett resultat av något eller några avlopp som brustit.

- Vårt avlopp byggdes på 1960-talet, rören var av betong och har förmodligen spruckit under årens lopp. Skitvatten har helt enkelt läckt ut och förorenat brunnen, säger Ronnie Kellström, boende i Broa.


Hoppas på naturen
Nu har han och grannarna gått ihop och byggt ett gemensamt reningsverk. De har betalt 90 000 kronor vardera för att få rent vatten.

- I efterhand vet man ju inte vad som har varit vanlig magsjuka och vad som orsakats av bakterier, säger Ove Öhman, sommargotlänning från Uppsala.

Totalt kostade reningsverket omkring en miljon kronor och har kapacitet för att rena avloppsvattnet från 17 fastigheter.

- Förhoppningsvis ska det leda till att bakterierna försvinner ur våra brunnar. Men än vågar man inte dricka varannan vatten här, säger Ronnie Kellström.

Nu hoppas fastighetsägarna i Broa på att tiden och vattnets naturliga kretslopp ska ge rent dricksvatten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om