Vatten ger liv
Fiskdamm. Vatten i trädgården är både livgivande och rofyllt. Djupet varierar till förmån för såväl fiskar som olika sorters växter.foto: joel nilsson
Foto: Joel Nilsson
Tredje besöket i Jan Anderssons och Bengt Jönssons trädgård i Västergarn handlar om vatten, där finns allt ifrån stora dammar till små fågelbad.
Det började med en liten vattenfylld sänka mellan rabatten och sittplatsen bredvid lusthuset. En bit därifrån blev det sen en stor guldfiskdamm som Bengt byggde själv. I kryddgården porlar vattnet över stenskulpturer, och en bit därifrån har nyligen en "spegeldamm" färdigställts. Vid ett buskage betjänar ett stort emaljerat krukfat småfåglarna.
Bengt berättar att han grävde till som djupast 1,9 meter när han skulle anlägga dammen. Det var för drygt tio år sedan, och dammfolien han täckte botten med håller än. Det lilla reningsverket med ultraviolett ljus ligger gömd bland stenar som formar ett litet vattenfall, och pumpen håller rotation på vattnet.
Dammduken har lagts ut en bit över kanten och döljs av sten och växter. Fiskarna går i dvala under vintern. En tolvvoltspump och några fotbollar som flyter omkring förhindrar att vattnet fryser till helt på vinter och håller igång syresättningen.
Spegeldammen är grund och rektangulär. Ytan och stillheten bryts bara av ett svagt plaskande från en låg fontän. Blicken får vila på en båtformad stenskulptur, eller söka av planteringarna som omger den stensatta kanten.
Efter ett stilla sommarregn fylls luften i kryddträdgården av dofter. Ett skönt porlande hörs från de av fåglar krönta stenpelarna. Vackert och okomplicerat..
En grop som klätts med dammfolie, en balja kan också duga. Slangar från den lilla motorpumpen går upp genom pelarna så att vattnet kan flöda över och tillbaka ner i gropen, som täckts med ett genomsläppligt galler. Rundgång.
Den händiga kan själv gjuta exempelvis ett klot genom att fylla en gammal boll med cement. Om man trycker ner ett rör i mitten innan den stelnar kan sen vattnet ledas den vägen och flöda över klotet.
Även om man inte vill eller kan göra en hel damm kan man ändå odla vattenväxter. I min före detta koloniträdgård grävde jag på det fuktigaste stället ner några gamla aluminiumbyttor bredvid varandra i backen. De fylldes med lera och vatten och hyste såväl planterade som flytande växter. Stenar och andra fuktälskande växter runtomkring förhöjde illusionen.
Med en minipump i ett kärl kan till och med en balkong få ett litet vattenspel.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!