För en lekman kan det tyckas märkligt att det efter en höst fylld av regn råder vattenbrist. Men så är det, enligt Patrik Johansson:
– Enligt SGU (Sveriges geologiska undersökning) är nivån under det normala för årstiden, säger han.
I dagsläget är Gotlands relativt små vattentäkter dock bra fyllda och än råder ingen vattenbrist då uttaget är i balans med den kvantitet som levereras. Men det vill till att det kommer regn under vår och försommar om inte dricksvattenbristen ska göra sig påmind även i sommar.
– Det viktiga är att nederbörden kommer i rätt tid, fram till juli innan temperaturen och avdunstningen ökar och flödet, säger Patrik Johansson.
Sedan mitten av 2010-talet har bristen på vatten om somrarna blivit en realitet för gotlänningarna. Men trots att det tidigt kan se bra ut blir det inte alltid så.
Patrik Johansson tar sommaren 2018 som exempel. Tidigt på året tvingades Region Gotland släppa ut vatten från Tingstäde träsk för att parera vattendomen, det var periodvis så mycket vatten att det okontrollerat rann över alla breddar.
Ändå kom bristen på kommunalt dricksvatten under sommaren att bli märkbar då ingen ny nederbörd kom och det dessutom var rekordvärme.
Vis av erfarenhet beslutades ifjol om bevattningsförbud redan 1 april. Sommaren blev dock svalare än året före och innehöll dessutom mer regn. Utöver detta invigdes på försommaren södra Gotlands bräckvattenverk, vilket totalt gjorde att vattenbristen inte blev lika märkbar.
Patrik Johansson vill nu flagga för att faran inför sommaren inte är över, trots alltså en hel del nederbörd under hösten. Under 2019 föll totalt 633 millimeter på en av vattenenhetens mätpunkter, jämfört med 431 millimeter 2018.
– Det handlar också mycket om var regnet faller för att grundvattenmagasinen ska kunna tillgodogöra sig nederbörden, säger han.
De styrmedel Region Gotland har är bland annat bevattningsförbudet. Med största sannolikhet utfärdas ett sådant de närmaste åren.
– Vi vet att vi inte har tillgång till samma kvantitet grundvatten som tidigare. Tills att vi har byggt ut vår produktion så kommer bevattningsförbud komma, säger Patrik Johansson
Trycksänkning är ett annat sätt att minska förbrukningen, liksom information i skolor och på flyg och båtar. Infokampanjerna har gjort stor skillnad, det syns i vattenenhetens mätningar.