Vattenbristen fortsätter trots bevattningsförbud

Bevattningsförbud infördes i veckan och hittills har det efterlevts över förväntan. Men faran är ännu inte över och förbudet består tills vidare, uppger Vattenverket.

Gotland2006-07-22 06:00
- Vi har inte haft något så här omfattande bevattningsförbud på 14 år, men folk sköter sig bra och vattenförbrukningen har minskat med 1 800 kubik per dygn i Visby hittills, säger Jonas Aaw som är driftsingenjör på Vattenverket.
Han säger dock att det fortfarande finns problemområden. De är framför allt; Fårö, Åminne, Klintehamn, Tofta, Katthammarsvik, Ronehamn, Nisse och Slite. Anledningarna till varför det är extra illa på just de här orterna varierar.
- På Fårö, i Katthammarsvik, Åminne, Nisse och Ronehamn är vattentillgången alltid liten. Och i Slite vet vi ännu inte säkert, där brukar det inte vara problem. Men förmodligen är det privat bevattnig av gräsmattor och annat som ligger bakom, säger Jonas Aaw.

Nya abonnenter
Han menar dock att det blivit bättre sedan bevattningsförbudet infördes. I Tofta och Klintehamn är det tillkomsten av många nya abonnenter och vad det innebär för systemet som gjort att extra mycket vatten gått i år.
Kommunen har över 10 000 vattenabonnenter på ön. Situationen som verket har i sina täkter är i dagsläget så som det brukar vara i augusti.
- Och något nytt vatten att fylla täkterna med kommer inte förrän i oktober-november, ibland så sent som i december, säger Jonas Aaw.
Han förklarar att även om det börjar regna är det inte vatten man kan spara på eftersom jorden slukar det direkt, men det kommer naturligtvis att hjälpa situationen ändå.
Om man vattnar trots förbudet kan man råka ut för repressalier, men hittills är det mest en hypotetisk tanke.

Brukar lyda
- Jag har aldrig varit med om att det har hänt. Om vi märker att någon vattnar säger vi till och då brukar de lyda det, säger Jonas Aaw.
Men avstängning av vatten har varit aktuellt i andra sammanhang, som när en fastighetsägare vägrat laga läckor i ett hus. Då får abonnenten istället tillgång till en extern tapp där den kan hämta sitt vatten.
- Det är vad som skulle kunna hända om någon inte följde en tillsägelse, men det är alltså inte speciellt troligt, säger Jonas Aaw.
När det gäller privata brunnar ligger det utanför vattenverkets ansvarsområde, men Jonas Aaw har ändå fått in rapporter om ett tiotal privata brunnar som har sinat eller är på väg att sina. Brunnar som har sinat kan repa sig och bli brukbara igen om det faller rikligt med regn under hösten.
- Men ingenting är säkert, säger Jonas Aaw.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om