– Extrakostnader har det helt klart blivit. Vi har sålt mindre vatten och har extra utgifter för personal. Det har i alla fall kostat oss tio miljoner, konstaterar Leif Thomsson, enhetschef för VA-underhåll vid regionen.
Årets vattenbrist på ön har fått många att spara på vattnet. I kombination med sänkt tryck i ledningarna har det minskat förbrukningen med mellan 10 och 20 procent under sommarmånaderna. Under perioden januari till och med juli, minskade vattenförbrukningen med totalt 170 000 kubikmeter, jämfört med samma period 2015.
Men vattenbesparingarna innebär också att regionen förlorar stora summor på utebliven vattenförsäljning. Med ett pris på närmare 30 kronor per kubikmeter, har regionen gått miste om vattenförsäljning för drygt fem miljoner kronor.
– Det är ett väldigt stort inkomstbortfall, säger Susanne Bjergegaard Pettersson, enhetschef för regionens vattenenhet, men tillägger att det inte bara innebär ett inkomstbortfall:
– Intäkter och kostnader hör ju ihop, vi har ju minskade kostnader för själva processen, till exempel för el och kemikalier till rening.
Nya bräckvattenverk har också gjort att regionen kört mindre vatten med tankbil.
– Vi har inte kört så mycket vatten som vi brukar göra. Tidigare år har vi alltid kört vatten till Fårö och Herrvik. I år tror jag att vi har haft tre körningar till Fårö, när det har varit fel på distributionspumpen. Vi brukar annars ha 150 körningar varje år, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.
För personalen som arbetar med VA-underhåll har situationen däremot inneburit övertid och arbete på obekväm arbetstid, bland annat för att leta och laga läckor i ledningsnätet.
– Vi har haft mycket mindre vattenläckor, vi har lagt mycket krut där och med lägre tryck håller ledningarna också bättre, säger Leif Thomsson.
Även kostnaderna för information har ökat markant.
– I vanliga fall brukar vi ha tre annonser i tidningen; två om bevattningsförbud och en om att bevattningsförbudet är över. Nu har vi haft hur många som helst, vi har haft information på båtarna, stora skyltar och informationsfoldrar, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.
Vad slutsumman landar på vet hon ännu inte.
– Just nu kämpar vi för att klara 2016, summeringen får vi göra när vi får lite andrum, säger Susanne Bjergegaard Pettersson, som bara kan konstatera att årets torka krävt extrakostnader.
– Det har varit nödvändigt, så är det.