Den förhöjda förbrukningen sommartid började tidigt i år, konstaterar regionens va-chef Patrik Johansson. Till det kan läggas SGU:s senaste uppgifter om grundvattnet. Nivåerna på ön är ”mycket låg”, näst lägst på en sjugradig skala.
Samtidigt rapporterar SMHI att juni 2021 på Gotland varit tre grader varmare än normalt, och nederbörden mindre än hälften av normalt.
Finns det några positiva tecken?
– Nivån i Tingstäde träsk är normal. Senaste nederbörden är bra för ytvattentäkterna, som träsken, säger Patrik Johansson.
Med fortsatt torka och värma kan nivån i augusti ändå bli så låg nivå att regionen måste utnyttja den vattendom som tillkom efter krisåret 2018. Till och med 2024 får den lägsta tillåtna nivån i träsket underskridas med 20 centimeter.
I juni var vattenbristen så stor på Fårö, att extra tankbilar sattes in. Högt antal besökare och höjd förbrukning ledde till att regionen den 20 juni utökade bevattningsförbudet med ett 20-tal socknar.
– När förbrukningen steg på Fårö så vädjade vi om återhållsamhet. Det gav effekt, säger Patrik Johansson som tycker viljan att bidra är stor hos alla.
– Men alla kan göra mer. Ta hand om regnvattnet, och duscha kortare tid, till exempel.
Sommaren 2016 sänktes trycket i ledningarna för att spara vatten. Den åtgärden kan bli aktuell igen.
– Det finns dock negativa effekter. Ledningar kan få inträngning av bakterier, och abonnenter med klen dimensionering kan bli helt utan vatten, säger Patrik Johansson.
När grundvatten och träsk hotar att sina är avsaltat vatten från Östersjön en pålitlig källa. Bräckvattenverket på Östergarnslandet togs i bruk 2016 och tre år senare det betydligt större på södra Gotland. Tillsammans är kapaciteten drygt 8.000 kubikmeter vatten per dygn.
– Bräckvattenverken påverkas inte av liten nederbörd och lågt grundvatten. Det är en trygghet, konstaterar Patrik Johansson.
Hur stor del av dricksvattenförsörjningen som kommer från Östersjön vill han inte svara på. Vattenverken är skyddsobjekt, och uppgifter om enskilda verk lämnas inte ut. Men att bräckvattenverket på södra Gotland har stor betydelse framgår av regionens va-plan. Den reviderades nyligen. Klintehamn får redan avsaltat havsvatten, och nu tidigareläggs utbyggnaden av ledningar mot Tofta. I Tofta ska vattenverket byggas om, så att det blir möjligt att pumpa vatten mot Visby.