Vattenfrågan engagerar
När det skall informeras och diskuteras om vatten och tillgången av rent vatten fylls bygdegårdarna runt om på Gotland.
- Det är viktigt att vi får så mycket lokal information som möjligt, sa Peter Landergren. Det är ni som bäst vet hur ert vatten mår.
Frida Eklund, som jobbar med vattenfrågorna på länsstyrelsen inledde med den aktuella frågan som diskuterats senaste tiden. Den nya täkten som Storugns planerar.
- Vi sa nej till den miljökonsekvensbeskrivning som företaget har lagt fram. Den största frågan var oklarheten kring grundvattenfrågan. Vi anser att de två observationspumpar med lågt flöde som användes inte gav ett tillfredsställande resultat. Hade man pumpat med högt flöde under ett år hade man kunnat se hur grundvattnet påverkas.
Sprickbildning oroar
Dessbättre kunde hon berätta att man så sent som förra veckan hade ett tidigt samråd med Storugns där man diskuterade att komplettera miljökonsekvensbeskrivningen genom att göra sju borrhål runt täkten med tio observationshål. Man skall då pumpa en halv liter per sekund under en vecka.
- Detta kan leda till att ärendet kommer ut på en ny remissrunda men det är miljödomstolen som bestämmer, sa Frida Eklund.
Andra saker som länsstyrelsen inte var nöjda med var sprickbildningen som borde undersökas och hur Bäste träsk påverkas är oklart, enligt länsstyrelsen.
Men mötet skulle handla om vatten i andra former.
Den nya vattenförvaltningen börjar ta sin form och nu finns det konkreta saker som ska genomföras över hela landet. Gotland tillhör Kalmar länsstyrelse och det finns fem distrikt i landet.
- Vi skall börja med insamling av fakta, sammanställa lokala kunskaper och bilda lokala vattenråd. Aktuella frågor just nu är enskilda och kommunala avlopp, bekämpningsmedel, avloppsreningsverk, vattenskyddsområden, bergtäkter och dåligt grundvatten, bland annat, sa Peter Landergren.
"Industrin borde ta ansvar"
Efter det skall ett åtgärdsprogram sammanställas. Man skall titta på allt från källa till hav och en god vattenstatus för hela landet skall ligga klar år 2015.
- Under detta år ska en beskrivning av avrinningsområdenas kvalitet, status, risker och påverkan vara färdig. Medverkan och delaktighet är viktigt eftersom det underlag som tas fram kommer att utgöra grunden för de åtgärdsprogram som kommer att behövas för många av våra vatten, sa Landergren.
I Eskelhem har det första vattenrådet bildats där dikningsföretagen ingår.
- Vi börjar i området kring Västergarn och Varbosån och sedan bygger vi upp vattenråden efter Eskelhems-receptet.
Någon större diskussion blev det inte i Fleringe. Några undrade hur det går med planerna på att man skall kunna ta vatten till Fårösund från Bäste träsk. Svaret på detta blev att jobbet fortskrider så som det har gjorts under många år nu. En annan påpekade att industrin på norra Gotland borde ta ett större ansvar för vattnet eftersom så mycket grundvatten pumpas direkt ut i havet.
- Den tiden är förbi när industrin inte behöver ta ansvar för miljöförstöringen!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!