Vattenfrågan fick länsstyrelsen att säga nej
Den täkt som Nordkalk vill öppna i Bunge skulle kunna påverka grundvattnet negativt. Det var det som avgjorde när länsstyrelsen skulle säga sitt i frågan. I sitt yttrande till miljödomstolen är länsstyrelsen negativ till kalkstenstäkten.
- Det är svårt att säga hur en bergtäkt av den här storleken skulle påverka grundvattnet och därmed vattenförsörjningen, säger Kalle Nyberg, miljöskyddshandläggare på länsstyrelsen.
I sitt yttrande skriver länsstyrelsen att det redan finns problem med vattenförsörjningen på norra Gotland och att en kalkstenstäkt av detta slag ytterligare kommer att försämra grundvattennivån.
Man har i sin undersökning även tagit kontakt med befolkningen i området för att höra deras åsikter. I yttrandet till miljödomstolen framgår det att även folk i området tycker att vattenfrågan är den viktigaste, även om frågan om arbetstillfällen väger tungt den också.
Växter och djur
Även om länsstyrelsen tycker att Nordkalk gjort en bra miljökonsekvensbeskrivning så anser man inte att den är tillräcklig. Förutom att grundvattensfrågan inte är tillräckligt utredd så kan man heller inte säga hur täkten skulle komma att påverka de hotade djur och växtarter som finns i området. Nordkalk vill även bygga ett transportband i området, men inte heller det anser Länsstyrelsen är lämpligt med tanke på djur och växtlivet.
Det aktuella området är av riksintresse enligt Naturvårdsverket, även det gör att ansökan om bergtäkt bör avslås, enligt Länsstyrelsen. I framtiden kan det komma att finnas planer på ett naturvårdsområde i skogen.
Landshövding Marianne Samuelsson säger att Länsstyrelsen stöder sitt yttrande om avslag på flera kapitel i miljöbalken, men att redan i första kapitlet står det egentligen klart och tydligt att det som går först är förvaltandet av naturen.
- Vi ser inte att vi skulle kunna ge något annat yttrande än det vi gör, med tanke på lagen, säger hon.
I Länsstyrelsens yttrande står det även att arbetssituationen kan komma att påverkas negativt i ett kortsiktigt perspektiv om Nordkalks produktion skulle komma att upphöra. Men om bristen på arbetstillfällen skulle bli långsiktig är svårt att bedöma.
Det var i maj förra året som Nordkalk lämnade in en ansökan om att öppna en täkt i Ojnareskogen i Bunge. Täkten skulle komma att sträcka sig över ett 170 hektar stort område där man under 25 års tid skulle bryta 3,5 ton kalksten.
Nordkalk har sedan i november utfört provbrytningar som en förberedelse för den större täkten. Då såg man från Länsstyrelsens sida inga problem med provborrningar.
- Provborrningarna är inte alls lika omfattade som den täkt som de nu söker tillstånd för. De hål som provborrats är bara sex meter djupa. Nu pratar vi om hål som skulle kunna bli upp till 33 meter djupa, säger Kalle Nyberg.
Länsstyrelsens skickade i går sitt yttrande till miljödomstolen som nu ska avgöra saken. Länsstyrelsens yttrande är inte avgörande, men väger tungt i ett sådant här sammanhang.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!