Vattenfrågan svår att knäcka för Nordkalk
Reaktionerna har varit högljudda i samband med Nordkalks planer på en ny stentäkt i Rute.Men än är det lång väg kvar till beslutet som fattas av miljödomstolen. Först ska företaget redovisa vilka konsekvenser på miljön den planerade täkten kan få.Vattenfrågan är det största orosmolnet i processen.
Länsstyrelsens i Gotlands län fortsatta del i processen blir som remissinstans.
- Vi står vid ett vägval, konstaterar länsantikvarie Christian Runeby och med vi menar han det gotländska samhället.
- Det handlar mycket om näringslivets utveckling på Gotland. Både Nordkalk och Cementa är beroende av täkttillstånd för sin verksamhet. De här miljöprövningarna är de mest komplicerade processerna vi har.
Sår i landskapet
Näringslivets utvecklingsmöjligheter i detta fall hamnar direkt i konflikt med andra intressen. Täkterna utgör stora sår i lanskapet och skyddsvärda naturmiljöer finns i stort sett över hela Gotland. I fallet med den planerade "Rutetäkten" finns tre Natura 2000-områden, det vill säga områden som ingår i ett europeiskt ekologiskt nätverk och som man beslutat om ska skyddas.
Det 170 hektar stora området består till större delen av skogsmark med ett betydande värde från naturvårdssynpunkt.
Grundvattnet
Men den största risken ser man gällande grundvattnet. Bergstäkten kommer att bli mellan 20 och 35 meter djup och alltså komma under grundvattennivån. Vatten kommer att rinna in i täkten och pumpas ur så länge man bryter sten. Hur avrinningen kommer att påverka omkringliggande natur och vattenförsörjning till hushållen, är en viktig del att undersöka.
Länsstyrelsen påminner om de erfarenheter tekniska förvaltningen gjorde sommaren 2004 då man undersökte vattenförsörjningen till Fårösunds tätort. Kommunen fick avbryta pågående provborrningar eftersom påverkan på omkringliggande fastigheter var helt annan än dem kommunens konsulter förutspått.
"Av detta bör slutsatsen dars att flera oberoende konsulter bör engageras då de geohydrologiska konsekvenserna är svårförutsebara i området".
Nordkalk har fyra aktuella miljöprövningar som nyss påbörjats, den nya täkten i Rute, en mindre provtäkt på 50 gånger 50 meter som länsstyrelsen inte anser innebära betydande miljöpåverkan och därför kan handläggas av länsstyrelsen, man vill fördjupa en farled in i hamnen och slutligen miljöpröva hela anläggningen i hamnen vid Storugns.
Från den planerade täkten ska ett transportband gå till Storugns hamn, även denna väg kommer att beröra en rad områden med höga naturvärden.
Ett informationsmöte för de berörda hölls i Lärbro den 5 april och i kväll hålls ett nytt informationsmöte i Fleringe församlingshem.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!