Vattenläget: Förbrukningen har minskat betydligt

Vattenförbrukningen i Visby är betydligt lägre i år jämfört med tidigare. Men tillgången på vatten varierar på ön och bevattningsförbudet består.

Vattenförbrukningen har minskat.

Vattenförbrukningen har minskat.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Gotland2020-07-30 20:00

Vattenverket i Visby har producerat åtta till tio procent mindre i år jämfört med ett normalt år.

– För andra delar av ön har förbrukningen varit samma som tidigare år, men just i Visby har det gått åt mindre vatten. Färre besökare är väl förklaringen, säger tillförordnade va-chefen Patrik Johansson.

Sommaren har varit två till tre grader varmare i genomsnitt i år jämfört med fjolåret, med ökad avdunstning från Tingstäde träsk, varifrån staden får sitt vatten.

– Men nederbörden har varit hyfsad i området, säger Patrik Johansson.

Kommentaren gäller Visby. Däremot finns områden på sydvästra Gotland som fått under normalt de senaste tre månaderna. Och tillgången på vatten varierar kraftigt på ön. Alltjämt körs vatten till Fårö. Det nya bräckvattenverket för södra Gotland trimmas fortfarande in, men levererar enligt plan och har underlättat försörjningen för delar av södra Gotland. Men till och från uppstår bristlägen på mindre orter:

– I Fröjel råder inte bevattningsförbud, men där har vi i sommar skickat ut en varning till allmänheten om att det var ont om vatten på grund av höga flöden som vi inte har någon förklaring till.

Bevattningsförbudet trädde i kraft den 1 april för bland annat Visby och utökades den 20 juni med bland annat Slite.

– Vi analyserar situationen noggrannt och kontinuerligt. Behövs inte förbudet avskaffas det, säger Patrik Johansson.

Och budskapet till allmänheten lyder alltjämt: var försiktig med vattnet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!