Vattenverket för en ojämn kamp mot vattenläckorna
Varje gång man har fixat en läcka så uppstår det en ny och man är tillbaka på ruta ett...
Ett flertal har lokaliserats och åtgärdats sedan problemen började på allvar under julhelgen men nya uppstår hela tiden.
I dag ligger förbrukningen inom Visby med omnejd på ca 8 500 kbm per dygn mot normala 7 000.
- Vi har sökt hela dan men inte hittat någon läcka i Visby men väl en i Tofta, innan vi stängde av den gick det ut 70 kbm för mycket i timmen. I morgon (tisdag) ser vi hur mycket den gav.
Men den står inte för allt och i kväll fortsätter vi att söka ut mot flyget, säger Thony Häggqvist, drifttekniker vid Vattenverket.
Vi har tagit fem läckor i Visby och Vibble och varje gång har vi trott att det var den rätta, den stora. Men varje gång vi fixat en så uppstår en ny så vi står nästan kvar på ruta ett. Totalt har åtgången sjunkit med 20-25 kbm i timmen men det är ändå alldeles för mycket.
I dag ligger vattenförbrukningen på runt 8 500 kbm i timmen mot 7 000 en normal vardag. Som värst var det i julas när det gick ut upp emot 100 kbm för mycket i timmen.
<span class=MR>Avlyssning</span>
På Vattenverket har man dygnsrapporter vilket innebär att man direkt dagen efter kan se om det uppstått en ny förmodad läcka. Sen gäller det att spåra den. Vilket görs med hjälp av avancerade tekniska hjälpmedel.
Först sker det genom avlyssning i det troliga området. Med hjälp av en speciell avlyssningsutrustning lyssnar man på ventilspindlar, man hör om ventilerna släpper igenom mycket. Effektivast är det nattetid då man hör om det dånar lite grann och går åt vatten när det normalt inte skall.
<span class=MR>Oscilloskop </span>
Var exakt läckan ligger fastställs sedan med hjälp av bland annat oscilloskop.
Lars-Eric Hansson var på tisdagen med och lokaliserade en läcka i Björkhagaområdet. Den upptäcktes på morgonen, på måndagseftermiddagen fanns den inte, och hade redan medfört att huset var överfyllt och området omkring vattenfyllt.
Säkert har det runnit ut ca 100 kbm.
För de som drabbas kan det bli en mycket obehaglig överraskning när de kommer till exempelvis sitt fritidshus som de inte besökt på ett tag och finner att såväl hus som omgivande mark dränkts i vatten.
<span class=MR>Isproppar i ledningarna</span>
Något som främst är en följd av det klimat som varit de senaste veckorna där hård kyla växlat med plusgrader. Något som kan medföra isproppar i ledningarna. Så länge det är fruset i ledningarna uppstår förstås inga läckor utan problemen kan starta när proppen släpper.
Rådet här är att ha värmen inställd högre än vad man har normalt om huset står obebott.
På Gotland är vattenförsörjningen uppdelad i två distrikt, Vatten norr (från Visby norr ut och på östsidan från Åminne-Slite samt Vibble och mot Tofta) och Vatten söder som utgår från Hemse.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!