Vattnet viktigast för regionen: ”Avgörande”

Region Gotland vill inte att riksintresseområdet för kalkbrytning på Filehajdar utvidgas. Det finns risk att Tingstäde träsk och vattenförsörjningen påverkas.

Tingstäde träsk är en av Gotlands viktigaste vattentäkter, som bland annat förser Visby med stora mängder vatten.

Tingstäde träsk är en av Gotlands viktigaste vattentäkter, som bland annat förser Visby med stora mängder vatten.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2024-06-23 11:50

Nyheten i korthet

  • Region Gotland motsätter sig en föreslagen utvidgning av riksintresseområdet för kalkbrytning på Filehajdar, då det kan påverka dricksvattenförsörjningen och Tingstäde träsk.
  • Sveriges Geologiska Undersökning föreslår en utökning från 650 till 1000 hektar, vilket kan stärka Heidelberg Materials ställning i framtida förhandlingar.
  • Samtidigt vill regionen att hänsyn tas till enskilda dricksvattenbrunnar i området Klinthagen, där Nordkalk ansökt om fortsatt kalkbrytning.

För 30 år sedan pekade SGU (Sveriges Geologiska Undersökning) ut Filehajdar och Västra brottet som riksintressen för kalkbrytning, totalt 805 hektar. SGU gör en översyn av flera riksintressen, och föreslår nu att området på Filehajdar utökas från cirka 650 hektar till att omfatta cirka 1 000 hektar.

Delar av det befintliga riksintresset för kalkbrytning ligger redan inom vattenskyddsområdet för Tingstäde träsks ytvattentäkt och vattenskyddsområdet för Slite grundvattentäkt.

När Heidelberg Materials 2022 fick tillstånd till fortsatt brytning på Filehajdar innehöll beslutet flera villkor om skydd av vatten, bland annat för regionens vattentäkt vid Dyhagen. Ett utökat riksintresse innebär inte att hela området kan tas i anspråk för kalkbrytning, men det stärker bolagets ställning vid framtida förhandlingar.

Region Gotland ser med oro på hur en utökas kalkbrytning kan komma att påverka dricksvattenförsörjningen. Vid sitt senaste sammanträde var regionstyrelsen negativ till en utökning av riksintresset för kalkbrytning för den del som inkluderar vattenskyddsområdet.

– Tillgång till grundvatten är avgörande för Gotlands dricksvattenförsörjning och Tingstäde träsk är mycket viktig för Gotlands vattenförsörjning. Ett utökat riksintresse inom föreslaget område riskerar att påverka Tingstäde träsk negativt, säger regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S).

Dricksvattnet är även i fokus när Region Gotland yttrar sig över Nordkalks ansökan om fortsatt kalkbrytning i Klinthagen. Regionen motsätter sig inte att bolaget får ett nytt tillstånd, men vill att särskild hänsyn tas till de enskilda dricksvattenbrunnar som finns i området.

Skyddet för de brunnarna bör utformas på samma sätt som villkoren i Heidelberg Materials tillstånd till fortsatt brytning, som gavs 2022. I domen åläggs bolaget att ordna provisoriska lösningar för fastighetsägare med enskilda brunnar, om det uppstår akut vattenbrist. Det finns även ett villkor att med tankbilar lösa vattenförsörjningen, om akut brist uppstår i regionens vattentäkt vid Dyhagen.

Regionen vill att motsvarande villkor skrivs in i ett tillståndsbeslut för Nordkalk.

– Det måste vara tydligt att Nordkalk har ansvaret, något de motsätter sig i ansökan. Det är orimligt och måste beslutas som det gjorts i andra liknande prövningar, säger Meit Fohlin.                                     

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!