Dyrt att värma växthus – handelsträdgårdarna tänker om

De höga energikostnaderna påverkar företagare olika. Några som påverkas extra mycket är handelsträdgårdarna med växthus som ska värmas.

Just nu har Josefine Karlsson mest alunrot i sitt växthus. Den kräver dock ingen uppvärmning, i motsats till de växter som i vinter behöver uppvärmning för att kunna odlas upp.

Just nu har Josefine Karlsson mest alunrot i sitt växthus. Den kräver dock ingen uppvärmning, i motsats till de växter som i vinter behöver uppvärmning för att kunna odlas upp.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2022-09-23 07:02

Om det är dyrt att värma hus eller lägenhet så kan man förstå hur dyrt det är att värma flera hundra kvadratmeter växthus. Av den anledningen tvingas Kryddsmedjan säga upp all personal och lägga ned vinterodlingen. Men det slår inte lika för alla odlare.

undefined
Josefine Karlsson, som driver Kryddsmedjan i Visby och Dalhem, oroas över det som komma skall i form av höga energikostnader.

– Det ser jävligt mörkt ut ska jag säga dig. Jag värmer mina växthus med pellets, men bristen på pellets gör att leverantörerna inte kan garantera något, och jag kan ju inte chansa för då står jag här med flera tusen plantor som jag får kasta på komposten. Och skulle jag mot förmodan få tag i pellets så är det så dyrt att det inte lönar sig att odla, säger Josefine Karlsson på Kryddsmedjan.

undefined
Om Josefine Karlsson kommer använda sin pelletspanna i vinter återstår att se. "Kan inte chansa för då står jag här med flera tusen plantor som jag får kasta på komposten", säger hon.

Hon sade upp sin sista personal i tisdags så framöver blir det självbetjäning och odling i kallväxthus. Hur det blir i vår vågar hon inte svara på, men tror inte att hon kommer kunna återanställa personal eftersom alla pengar kommer behöva gå till el och värme. Och de ökade levnadskostnaderna märker hon redan av bland köparna.

– Försäljningen är död. Och nu ska knallhattarna i regeringen tjafsa fram till jul vilka som ska bestämma. De fattar ingenting om verkligheten. Vi blöder och vi blöder nu. Det går inte att komma om ett halvår med stödpaket för då är det för sent. Det är ett djävulskt mörkt läge för oss.

undefined
På Jonas växthus i När kör man på ungefär som vanligt.

För Jonas Enderberg på Jonas växthus i När är det inte lika becksvart. Han har inte någon större vinterodling men planerar ändå att sätta penséer i ett av växthusen i höst.

– Där håller jag bara två grader varmt, men redan i år sänkte jag temperaturen i de varma växthusen. Jag har fem oljepannor som jag värmer dem med så jag är lyckligt lottad, även om priserna på eldningsolja varit väldigt höga.

Nästa år tror han blir ett ordinärt år.

– Man kan inte räkna med hur det var under covid, som ju var otroligt bra för oss i den här branschen. Men jag hoppas och tror att det blir som ett vanligt år innan vi visste något om alla sjukdomar. Sen någonstans måste man ju ha en buffert så att man kan klara av ett sådant här "down-år". 

undefined
Andres Espillco Ccaccachahua och Eva Espillco på Follingbo trädgård ser inte jättemörkt på framtiden, även om de kanske skippar de tropiska orkidéerna för en stund framöver.

Inte heller på Follingbo trädgård ser det ut att bli fullkomlig katastrof.

– Det är klart man påverkas, men det är svårbedömt. Jag satsar på det som går att kallodla, och jag kommer ha igång alla växthus. Men vi kanske lugnar oss med de tropiska orkidéerna, säger Eva Espillco som även hon använder oljebrännare som uppvärmning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!