Sedan biljettpriserna, över en natt, höjdes med 30 procent har Destination Gotland hamnat i skottgluggen för hård kritik. Nu berättar vd Marcus Risberg om den turbulenta tiden, om läget just nu, och om framtiden som han menar ser ljus ut.
Det var i slutet av sommaren 2021 som energikrisen först började märkas i bolaget.
– Det blev en fullkomlig explosion i och med Rysslands invasion i Ukraina. Prisbilden har varit 15 till 20 gånger mot normala, säger Marcus Risberg och berättar hur det fick rederiet att skifta bränsle, från miljövänligare LNG till billigare marin diesel.
Även om det tog bort topparna tvingades rederiet i höstas meddela att man höjer priserna kraftigt.
– Det är alldeles klart att vi förstår att påverkan för många blir väldigt stor. Vi är landsvägen till och från Gotland, säger Marcus Risberg och menar att alternativet, att driva företaget med förlust, inte är gångbart.
Även i riksmedia har Destination Gotland hamnat i blickfånget, med fokus på dyra priser.
– Det är självklart att man både personligen och att vi som företag påverkas av det, säger Marcus Risberg.
Sedan krigets inledning har världsmarknadspriserna på bränsle sjunkit markant. Marcus Risberg visar kurvan, som efter att ha passerat vad som liknar Mount Everest nu har planat ut igen.
– Den är fortfarande två till tre gånger högre än ett normalläge för LNG, säger han och berättar att bolaget just nu ser över en möjlig återgång från diesel till gasdrift som skulle kunna ske under sommaren.
Politiken och näringslivet på Gotland har krävt ytterligare 250 miljoner från staten, för att snarast sänka biljettpriserna. Men extra pengar fanns inte i vårbudgeten som presenterades förra veckan. Infrastrukturministern har hävdat att regeringen bedömer att biljettpriserna kommer att justeras och sänkas ändå.
– Vi genomförde prissänkningar senaste månaden, och har öppnat upp ett lägre instegspris – både för besökare och gotlänningar. De tidigare högsta priserna finns inte längre kvar, säger Marcus Risberg.
Tidigare hade gotlänningar fast pris, men dynamiska priser som varierar med utbud, efterfrågan och val av tid på dygnet menar Marcus Risberg ger möjlighet att hitta billigare biljetter. Om bränslepriserna fortsätter ner kan biljettpriserna sänkas under året.
– Som vi ser utvecklingen bedömer jag att sannolikheten är god för att vi kommer att kunna göra ytterligare prissänkningar, säger han.
Även fraktpriserna kan komma att förändras, avslöjar Marcus Risberg. Sedan slutet av februari har de drabbat öns näringsliv och all frakt till och från ön med 30-procentiga höjningar.
– Jag utesluter inte att det finns utrymme för prissänkningar även för frakterna. Vi är beredda till en differentierad prislista för godset och har öppnat för dialog med åkerier och fraktbolag, säger Marcus Risberg och menar att ett förslag vore tre prisnivåer, beroende på avgång och tid på dygnet.
Ett tillskott till Gotlandstrafiken våren 2024 blir kryssningar via Stockholm och Mariehamn på Åland, som möjliggörs genom köpet av fartyget Birka Stockholm. Ett koncept börjar nu ta form, som högst troligt innebär ett nytt gotlandsklingande namn på fartyget.
– När vi kör till Gotland kan det bli nattrafik, där man behöver köpa hytt, säger Marcus Risberg och berättar att en trolig ankomst till Visby blir på morgonen, där fartyget ligger kvar i hamn vid färjeterminalen över dagen.
Det skulle möjliggöra dagsresor för besökare till ön, och för gotlänningar en möjlighet att kliva av inne i Stockholm nästa morgon, efter en kryssning via Mariehamn med upplevelser ombord.
– Vi hoppas att det kommer att tas emot bra, med möjlighet till konferenskryssningar för företag – samtidigt som man har möjlighet att ta en svängom på dansgolvet ombord.
Marcus Risberg spår inte någon rekordsommar 2023, men inte heller någon katastrof. Bokningsmånaden maj kommer att visa hur beläggningen blir för färjetrafiken och för besöksnäringen på ön i stort. Han tror däremot att inflation och det ekonomiska läget kan märkas i lägre köpkraft.
– Juni, juli och augusti i fjol reste 971 000 passagerare. I år trycker vi på mycket mer med marknadsföringen. Bokningsläget för sommaren är just nu i linje med 2022, och några procent högre än vid motsvarande period 2019.