Vecka 18, mellan 27 april och 3 maj, var den vecka sedan pandemin kom till Gotland som högst andel av de provtagna testade positivt för covid-19. 22 personer av 193 provtagna bekräftades med viruset, 11,4 procent. Flest antal bekräftade fall hade Gotland vecka 26, i slutet av juni, med 25 personer som testade positivt, vilket endast är 5 procent av de provtagna. Detta enligt statistik som GA tagit del av från Folkhälsomyndigheten och Region Gotland.
– I början tog vi bara prov på de som var sjuka. Allra först handlade det bara om de som var riktigt sjuka och kom till lasarettet. Nu provtas även de som har milda symtom och vi har gått från 65 prover på en vecka till över 800 i veckan, det kan vara en del av förklaringen till den högre andelen smittade i våras, säger Sven Montelius, vikarierande smittskyddsläkare på Region Gotland.
På Gotland provtas nu både folkbokförda gotlänningar och besökande. I den dagliga statistiken som presenteras över antal bekräftade fall görs ingen åtskillnad på dessa två grupper.
– Hittills rör det sig om ett 20-tal personer av det totala antalet positiva fall som inte är skrivna här. Hur många besökande som testats på Gotland vet jag inte.
Den befarade ökningen av smittspridningen efter att reserestriktionerna lättades har ännu inte skett. Under förra veckan, vecka 28, bekräftades 14 personer med covid-19. Mellan måndag och torsdag denna vecka var det endast två nya fall.
– Det är väldigt positivt. Vi har hittills inte sett någon större ökning utan det har varit väldigt stillsamt. Inkubationstiden är upp till 14 dagar så det kan komma en ökning efteråt, men hur framtiden ser ut vet ingen.
Innebär det att vi sköter oss och håller oss till de rekommendationer som finns?
– De senaste två veckorna har jag haft kontakt med många av de som har testat positivt. Jag får en uppfattning om att de tar ett väldigt stort ansvar. De testar sig vid symtom, vidtar alla åtgärder och hör av sig till alla de har varit i kontakt med om att de bör testa sig om de får symtom, säger Sven Montelius.
I Folkhälsomyndighetens prognos för smittspridningen på Gotland bedömer man att en eventuell topp kan komma i andra halvan av augusti.
– Vi törs inte säga någonting om det. Självklart hoppas jag på att den prognosen inte slår in, säger Sven Montelius.