Veckor utan ledighet <br> och pengar utan kvitto

Drygt 2500 säsongsanställda jobbade inom restaurangbranschen på Gotland i somras.
De flesta med sjysta anställningsvillkor och avtalsenlig lön. Men alla behandlas inte lika väl.

Gotland2006-09-26 06:00
Det finns dem som blivit lurade. Som inte fått ut sin lön, som nobbats övertidsersättning och inte fått någon semesterersättning.
- Det har varit ovanligt stimmigt i sommar, säger Mats Bendelin på Hotell- och restaurangfacket.
Det är mot slutet av sommaren de flesta ärenden ramlar in. Det är när man inser att man nog blivit lurad man vänder sig till facket.

Flera mindre nogräknade
När den lön som avtalats aldrig betalas ut, när övertidstimmar man jobbat plötsligt försvunnit och när arbetsgivaren påstår att någon semesterersättning kan det inte bli tal om.
- Det finns mindre nogräknade arbetsgivare som inte förstår och inte respekterar regelverket, säger Mats Bendelin.
Och tråkigt nog tycks det som de ökat i antal. Det är i varje fall fler som blivit drabbade, fler som vänt sig till facket för att få hjälp den här sommaren.

Föräldrarna reagerar
Enligt Mats Bendelin är situationen också värre i Visby än på landsbygden.
- Kanske beror det på överetableringen, säger han. Turismen har ju inte ökat, men antalet ställen ökar och därmed hårdnar konkurrensen, funderar han.
Ofta är det föräldrar som reagerar när deras ungdomar fått pengar i handen utan kvitto. Och ofta då en betydligt mindre summa än en avtalsenlig lön skulle ge.
- Folk reagerar, dom vill att det ska vara rätt. Man vill ha papper på vad man tjänat, man vill veta att det är ärliga pengar, säger Mats Bendelin.
De allra flesta ärendena gäller ungdomar. Och nästan alltid gäller det problem med lönen. Att lönen inte betalas ut, eller att den inte stämmer.
- Jag har fortfarande en del sådana ärenden på mitt bord, det är förhandlingar om löner som ännu inte betalats ut, säger Mats Bendelin.

Ett samtal brukar räcka
Medan säsongen pågick fanns det även en hel del ärenden som gällde arbetstider.
- Det finns arbetsgivare som tycker att den som jobbar halva dagar kan jobba desto fler dagar i stället. Man slopar helt enkelt de lediga dagarna och ger personen i fråga sjudagars arbetsveckor. Vilket givetvis är helt regelvidrigt.
Trots de problem som finns och trots att mängden ärenden just i år ökat menar Mats Bendelin att de allra flesta arbetsgivare hyser en stor respekt för facket. Han tycker också att arbetsförhållandena i branschen totalt sett förbättras från år till år.
- När vi tar kontakt och påtalar ett visst problem brukar de allra flesta arbetsgivare försöka rätta till det. Ofta räcker det med ett samtal, säger han.

Fallen lämnas vidare
Men i några fall krävs det mer än så.
- Det finns några stycken på Gotland som har dålig respekt för regelverket. Som tror man kan skapa egna system, säger han.
De fallen kommer nu att lämnas vidare till myndigheterna. Till Skatteverket och till Ekobrottsmyndigheten.
Vad de ärendena gäller vill Mats Bendelin dock inte gå in på nu.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!