Vedeldade fyrar tändes i Grynge

Det blåste rätt bra vid Grynge fiskeläge i går när fyrarna tändes. Men de vedeldade fyrarna klarade stormen och lyste vackert i skymningen. Som att gå tillbaka flera hundra år i tiden och den augustisvarta natten berättade sin egen historia i vågornas rytande utanför stranden.
­Det finns protokoll som berättar om att fiskarna fick betala ett öre för varje natt de var ute och fiskade. Det var vad det kostade att få eld i fyren och lysa vägen hem, berättade Sven Norberg, Östergarn/Gammelgarns hembygdsförening.

Gotland2004-08-23 04:00
Under 1700-talet eldades fyrarna med ved men i slutet av 1800-talet kom fotogen som sparade mycket av arbetet. Protokollet som berättar om betalningen är från år 1888 och förmodligen fanns redan då en person som var ansvarig för att fyrarna tändes.
­I protokollen kan man läsa vad dessa ettöringar användes till men där står ingenting om att den som tände fyrarna fick betalt. Förmodligen fick han det med fisk, strömming som ramlade genom garnet och var för liten för att användas av fiskarna. De utgifter som anges i protokollet är fotogen och annat materiel som förbrukades.
<span class='mr'>Ersattes av en generator</span>
Någon gång under 1930-talet ersattes fyrarna av en generator som drevs med vinden och gav lyse till fiskarna.
­Denna vindgenerator var i drift till början av 1960-talet och sköttes i regel av någon pensionerad fiskare.
Per Lundvall var fyrvaktmästare vid Grynge under lång tid och han bodde permanent i fiskeläget.
Men fyrarna vid Grynge gick ett dramatiskt öde till mötes. Det var år 1937 som hamnen byggdes och man antog att fyrarna aldrig mer skulle komma att ha någon funktion. De plockades helt enkelt ner, sten för sten, och användes till kajbygget.
<span class='mr'>Byggde upp fyrarna igen</span>
Hembygdsföreningen i Gammelgarn/Östergarn insåg dock att detta var ett misstag och beslutade sig för att bygga upp fyrarna igen. Dessa invigdes år 1993 och har endast varit tända två gånger sedan dess.
­För att få tillstånd och papper klara inför återuppbyggandet fick vi betala 2100 kronor till Länsstyrelsen. Det var mer än själva bygget av fyrarna kostade, sa Sven Norberg. Vi fick söka dispens för strandskyddet och byggnadslov till fyrarna.
Jan Norberg är kusin med Sven och han berättade om själva renoveringen av fyrarna.
Det finns namn på alla som fiskade vid Grynge och hur många nätter de var ute. Man lottade ut fiskeplatser varje år och de som inte höll sig till sin egen plats kunde anmälas till hamnrätten som såg till att allt gick enligt reglerna.
Det var internationella fyrdagen i går och Svenska fyrsällskapet höll ett 50-tal fyrar öppna. Världens fyrar är maritima byggnadsminnen och deras existens är hotad. Med största sannolikhet kommer man aldrig någonsin mer att bygga några fler bemannade fyrplatser.
Vi valde Grynge för att de är unika och har en mycket gammal historia.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om