– Vi vet att sotet är cancerframkallande, berättar Mia Neverås, vd på Brandförebyggarna Gotland.
– Det gäller att elda på rätt sätt.
Den nya studien som SVT Nyheter tagit del av kommer att presenteras i sin helhet i februari. Sammanlagt satsar Naturvårdsverekt 25 miljoner kronor i forskningsprogrammet med inriktning på att ta fram ny kunskap för åtgärder kring klimat och luftföroreningar. Bland annat deltar ett trettiotal forskare från flera universitet och SMHI.
Det som hittills framkommit är att luftföroreningar från vedeldning leder till 324 personers förtida död varje år i Stockholm, Göteborg och Umeåregionen. Det är fler än de 299 personer som beräknas dö av luftföroreningar orsakade av fordonsavgaser och dubbdäckspartiklar i områdena.
– Det är viktigt att sota och ta bort beläggningen i eldstäderna regelbundet så att man får en renare förbränning, säger Mia Neverås. Sen är det viktigt att elda med torr ved och inte lägga på annat. Vi vet att folk slänger alla möjliga förpackningar och till och med blöjor åker på brasan. Det är inte bra.
En tidigare grov beräkning för hela landet har gjort gällande att cirka 1 000 personer dör en för tidig död på grund av vedeldning i Sverige. Den nya studien visar att antalet dödsfall till och med kan ligga något högre. På mindre orter där vedeldningen är vanligare och biltrafiken mindre är det sannolikt vedeldningen som ligger bakom det större antalet förtida dödsfall.
På Gotland finns det enligt Brandförebyggarna cirka 12 000 eldstäder registrerade. Det gäller både kaminer, vedpannor, vedspisar och kakelugnar. Men det finns också ett mörkertal.
– Det är viktigt att registrera eldstäderna så att de finns i vårt system. Vi kan till exempel se att flera bränder uppstått i eldstäder som inte funnits registrerade hos oss. Under 2017 kommer vi att påbörja ett samarbete med mäklarna där vi får information om att en fastighet fått nya ägare. Då kommer vi att skicka ut ett välkomstbrev och informera om vad som gäller för eldstaden i bostaden och hur du ska elda.
Inom Brandförebyggarna har arbetet med arbetsmiljön intensifierats de senaste åren.
– Sotare är ett så gammalt skrå. Det känns inte som man tänkt så mycket på det här tidigare men det är ett utsatt jobb. Nu ska alla sotare ha rena kläder varje dag för det fastnar partiklar i kläderna. Vi jobbar också med att se över bilarna och försöker hålla förarhytterna så rena som möjligt.