Vega räddades till ett nytt liv

När Vega kom var hon väldigt rädd och aggressiv, sparkade och bet och lät ingen komma i närheten av henne. Hon gick inte att fånga in. I dag är hon kelsjuk och gör glatt konster för att få en morot.

En ponny kan bli över 40 år om den har det bra.

En ponny kan bli över 40 år om den har det bra.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2009-04-06 04:00

Vega och hennes kompis Douglas kom från en gård där de inte hade det bra. De vanvårdades och omhändertogs till slut av polisen. Eva-Maria Stark och hennes mamma fick bli fodervärd åt de båda shetlandsponnyerna. De är med i djurskyddsorganisationen SHV, Svenska hästars värn, som tar hand om hästar som far illa.
- Vega var ganska otrevlig och Douglas hade problem med sina bakben, men var inte lika skygg. Båda mådde dåligt och tyckte inte om människor, berättar Eva-Maria Starkt.

Tränar "förtroendesaker"
Efter två år i hennes hage är de båda hästarna trygga och harmoniska. De tillbringar dagarna ihop med sju andra hästar och alla ser ut att stortrivas. Välskötta och lugna kommer de fram och sträcker nyfiket fram nosen.
- Jag har gett dem tid att vänja sig med sina hästkompisar. De får mat varje dag och lär sig att vi inte är farliga.
Eva-Maria Stark försöker få hästarna att lita på människor igen.
- Jag tränar "förtroendesaker" med Vega.
Hon får hästen att buga sig genom att lyfta upp ena hoven och placera moroten så att Vega måste sticka huvudet mellan frambenen. Hon gör det en gång och så en gång till utan minsta tvekan.
- De här små gör nästan allt för mat, säger hon och rufsar om Vegas tjocka vinterpäls.
Steg för steg byggs tilliten upp.
- Jag leker med hästarna, loncherar, promenerar och tömkör dem. De behöver stimulans.

Hopplösa fall
Att ge dem mat och borsta dem, skapar också kontakt.
Så här bra går det inte alltid med hästarna som polisen tar om hand.
- Det finns hopplösa fall, där djuren är så skadade och mår så dåligt att de slutar äta. Vi måste överväga om vi kan ge hästen ett bra liv, annars är det bättre att låta veterinären avliva den. Våra hästar skickas inte till slakt, säger Eva-Maria Starkt.
Hästen ska ha rätt till foder, skötsel, omtanke och stimulans. Det är ingen självklarhet att alla hästar ens får tillräckligt med foder och vatten. Många går ute hela vintern i sträng kyla utan ens ett vindskydd, andra står i en spilta hela sitt liv utan att någonsin få se dagsljus.
På Gotland står nio omhändertagna hästar hos fodervärdar. Omkring tio hästar tas om hand varje år i Sverige, men det är fler många fler som behöver ett nytt hem. Det krävs mycket för att polisen ska kunna ingripa.
- Ett fall tog tolv år, berättar Eva-Maria Stark.
Ändå kan SHV bara hjälpa en liten del av alla hästar som behöver ett nytt hem.
- Det är alltid en fråga om pengar. Vi har inte de tillgångarna som behövs, säger Rita Sonntag, Eva-Marias mamma.

1 800 medlemmar
SHV har omkring 1 800 medlemmar. Föreningens pengar kommer från medlemsavgifter och sponsorer. Ett annat sätt att samla in pengar är att bidra ekonomiskt genom att boka fadderhästar, som Vega och Douglas. Vem som helst kan bli fadder för mellan 300 och 400 kronor om året. Då får man veta hur hästen mår, utvecklas och vad den hittar på. Bilder skickas också på hästen.
SHV ger alltid en omhändertagen häst en ny identitet. Sedan hamnar den i ett akuthem och flyttas senare till en fodervärd, där den stannar livet ut. SHV kontrollerar dessa varje år.
- Vi kräver att hästen ska användas till ridning eller körning. Det är bra för hästen.
Hästen ska inte behöva gå ensam utan ha sällskap av andra hästar, vilket också står i djurskyddslagen.
Föreningens uppgift är att ta hand om hästar som mår dåligt och få folk att förstå hur de ska sköta sina hästar.
- Målet med föreningen är väl att den inte ska behöva finnas, säger Eva-Maria Stark.




























Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om