Vegetarisk trend skapar efterfrågan på Gotland

Efterfrågan på durumvete, bönor och linser har ökat på Gotland och pandemin har gjort att trycket blivit större. Stefan Uddin hoppas att fler lantbrukare vill odla nya grödor.

Stefan Uddin, hushållningssällskapet

Stefan Uddin, hushållningssällskapet

Foto: Mathilda Lavergren

Gotland2021-04-18 14:00

– Det är hög efterfrågan på svenska råvaror just nu. Inhemska produkter har blivit ännu större tryck på, i och med pandemin, säger Stefan Uddin, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet.  

Durumvete är en gröda som endast odlas på Gotland, förutom en mindre del i Skåne.  

– Durumvete kräver en lång växtperiod och trivs där det inte är alltför regniga perioder. I Skåne har de väldigt fina skördar på all annan spannmål, så där är det inte lönsamt att odla durumvete, därför har den nästan bara hamnat på Gotland, säger Stefan.  

Lantmännen Cerealia vill ha 10 000 ton durumvete från Gotland att producera pasta av.  

– I år kommer omkring 4 000 ton durumvete kunna odlas på Gotland, säger Stefan Uddin.  

Efterfrågan finns så nu gäller det att hitta fler lantbrukare som vill odla grödan. Stefan har odlat durumvete i 8 år, men tycker ännu det är svårt.  

– Jag blir ännu inte riktigt klok på när man ska skörda och hur stor utsädesmängd som krävs. Ska vi öka volymen tror jag vi behöver få fram en sort som vi kan odla på hösten.  

Hur mycket mer durumvete behövs odlas?  

– Vi skulle behöva odla drygt 2 000 hektar durumvete, och vi har ungefär 1 000 hektar idag, så en fördubbling hade varit trevligt.  

Priset har även gått upp på durumvete, så lyckas lantbrukaren med skörden så blir det också en bättre affär än tidigare.  

– Lönsamheten är bra, men det är svårt att övertalare lantbrukarna. Vi har mycket djur på Gotland och mycket vall, av tradition är det svårt att få in något annat. Men det känns som att det börjar vända nu och att folk vill prova nya grödor, säger Stefan.  

Efterfrågan på bönor och linser har även ökat i takt med att det äts mer vegetariskt protein av svenskarna. Kalmar Ölands trädgårdsprodukter har en begränsad areal att odla på, eftersom det inte går att odla för tätt. Därför vänder sig företaget till Gotland för mer mark.  

– I år odlas det 136 hektar med bruna, svarta och borlottibönor. Och 27 hektar med ekologiska bruna och kidneybönor på Gotland, säger Stefan.  

I år ska även gråärt, åkerbönor (för humankonsumtion) och qinoua odlas på Gotland.  

– Den vegetariska kosten blir större, alla blir inte veganer, men många vill äta mer grönt. Det som går att odla här tycker jag inte vi behöver importera från andra länder och en hel del går att ersätta med svenska råvaror, säger Stefan Uddin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!