Vegotrenden allt starkare även på Gotland

Försäljningen av vegoprodukter har ökat rejält de senaste åren. Vi äter allt mer och allt oftare vegetarisk eller vegansk mat.

Christoffer Larsson, restaurangchef på Max i Visby berättar att försäljningen av vegetariskt tog fart 2016 när de la till fem vegetariska burgare på menyn.

Christoffer Larsson, restaurangchef på Max i Visby berättar att försäljningen av vegetariskt tog fart 2016 när de la till fem vegetariska burgare på menyn.

Foto: Cecilia Thomsson

Gotland2020-01-11 19:17

Indikationerna på att vegetarisk mat blir allt mer efterfrågad kommer från en mängd håll. En undersökning gjord 2018 av Demoskop på uppdrag av Djurens rätt visar att knappt var tionde svensk äter vegetarisk eller vegansk kost. Där ställdes även frågan om intresset för vegetariskt hade ökat de senaste 12 månaderna, vilket 47 procent svarade ja på. 

Att allt fler väljer bort kött och fisk till förmån för mer grönt märks inte minst hos livsmedelsjättar som ICA och Coop. De senaste åren har försäljningen av vegoprodukter ökat med cirka 20 procent årligen på Ica. De har även lanserat 50 egna produkter under förra året. I en intervju med Svenska Dagbladet spår Ica-gruppens vd Per Strömberg att det om fem år kommer att säljas lika mycket vegetariskt som kyckling, och till 2030 tror han att försäljningen av vegetariska alternativ är uppe i nivå med köttet.

Försäljning av, framför allt de färska, vegetariska köttsubstituten ökar stort även på Coop. På Gotland har Coop i några år medvetet arbetat för att locka till sig kunder som äter eller vill äta mer veganskt, och 2018 fick Stora Coop pris för bästa veganska butik i Sverige.

– Det började med att vi bokade ett möte med några personer bakom en vegosida på Facebook, som hjälpte oss. Sedan blev en i personalen ansvarig för det veganska och så satsade vi, säger Markus Wahlgren, stormarknadschef på Coop.

Tror du att trenden kommer att hålla i sig framöver?

– Den är stabil och kommer att hålla i sig. Nu har även stora företag som Findus och Felix vaknat till liv och gör egna produkter och vi försöker vara med och ta in det fort. Även trenden med long cooking, att laga mat från grunden, har hållit i sig och jag tror att allt fler blir flexitarianer och försöker äta mindre kött.

Hamburgerkedjan Max säljer tio gånger fler vegetariska burgare i dag jämfört med för tre år sedan. De har sedan några år tillbaka markant ökat sitt utbud av vegetariska alternativ på menyn.

– Vi märker en ökad efterfrågan, framför allt sedan vi lanserade fem nya vegetariska burgare år 2016, säger Christoffer Larsson, restaurangchef för Max i Visby.

När Max numer tar fram nya produkter till kampanjer utgår de alltid från det vegetariska, innan det testas med kött, berättar Christoffer Larsson.

– Känslan är att fler köttätare testar vegetariskt i dag. Det är jätteviktigt att det finns olika alternativ, så att det finns något för alla.

Förra året var det premiär för en ny mat- och livsstilsmässa på Gotland, nämligen Vegotland. Förra året lockade mässan omkring 400 besökare, som bland annat fick provsmaka vegansk mat och lyssna till föreläsare. Nyligen blev det klart att Vegotland får en fortsättning även i år, lördagen den 23 maj på Wisby Strand.

– Jag fick idén till mässan efter att det öppnat flera veganställen i Visby och det blev vanligare med veganskt på menyerna. Det är roligt att den gröna maten lyfts fram och att besökare kan få inspiration, säger Miranda Månlilja, projektledare för Vegotland.

Hon har själv ätit vegetarisk kost i princip hela livet och är numer vegan sedan ett antal år tillbaka. Hon märker stor skillnad i utbud nu jämfört för några år sedan.

– Det har blivit väldigt mycket enklare och roligare att vara vegan. För några år sedan kunde jag inte äta en pinnglass på sommaren men nu finns det i princip alltid veganska alternativ, säger Miranda Månlilja.

Vegetarisk kost

År 2019 åt 28 procent vegetarisk två till sex dagar i veckan. År 2016 var andelen 19 procent.

Andelen flexitarianer, när man har vegetarisk kost som bas men ibland äter kött, är högst bland kvinnor och personer under 35 år.

22 procent vill äta mindre kött under 2020.

Det absolut främsta skälet till att vi äter mer vegetariskt är klimat och miljö, 64 procent. Hälsoskäl hamnar på andra plats med en andel på 22 procent. 

Källa: 2019 års "Vegobarometer", gjord av Kantar Sifo på uppdrag av Axfood.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!