Vem äger Visbyrestaurangen?
Det rådde förvirring om ägarförhållanden när Gotlands kommuns utredningssekreterare för alkoholtillstånd Åsa Olofsson, tillsammans med en polisinspektör, gjorde kontroll på en Visbyrestaurang i lördagskväll.
Efter signaler från allmänheten gjorde Åsa Olofsson redan förra söndagen kontroll.
??Men då släcktes det i lokalen och den låstes, säger hon.
?Köpt samma dag?
När Åsa Olofsson kom till restaurangen vid 18.30-tiden i lördags frågade hon vem som ägde den och ett namn nämndes och att han köpt stället samma dag.
Sedan blev det språkförbistring och personalen förstod inte när hon frågade efter vem som innehade serveringstillstånd. Den person, som troligen ägt stället till i lördags, tillkallades.
Mister tillståndet
??När han kom sa han först att han inte drev restaurangen längre, men sen ändrade han sig, säger Åsa Olofsson.
Det framgick att ett bryggeri levererat öl dit under dagen och trott att det var mannen som tillkallades som ägde stället.
??Jag kommer att föreslå kommunstyrelsen att det serveringstillstånd som funnits för ägaren, som innehade stället till i lördags, att det dras in, säger Åsa Olofsson. Har han överlåtit rörelsen så har nye ägaren inget serveringstillstånd. Skulle han däremot ännu ha företaget kvar så måste han vara där när det är öppet eftersom han har ett serveringstillstånd eller också skulle han ha överlåtit tillståndet till någon som var där.
Det kostar 8?000 kronor för en ny ägare att få ett tillstånd, men innan det är okej skall det prövas hos bland annat polis och skattemyndigheter.
Klarade inte kassaapparaten
Medan Åsa Olofsson gjorde sin kontroll kom det kunder och köpte öl. Personalen visste då inte hur kassaapparaten skulle öppnas. Kunderna ville betala med kort, men det gick inte.
Vid kontroll av kassakvitton fanns inget tryckt organisationsnummer på dem, numret följer med tillståndsinnehavaren.
Riskerar fängelse
Efter lördagskvällens kontroll anser Åsa Olofsson att varken den person som troligen sålt stället nyligen eller den nytillträdde ägaren har tillräckliga kunskaper om alkoholutskänkning eller lagtexter som hör ihop med utskänkningen.
Lindrigaste straffet för olovlig alkoholutskänkning är böter och strängaste straffet är fängelse i två år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!