Vem tycker du ska bli Gotlands hjälte?
Fem kandidater tävlar på Gotland om att vinna årets MR-pris. Det handlar om personer som gjort bra saker för de mänskliga rättigheterna på ön.Vinnaren röstas fram på sajten helagotland.se.
Boy Larsson säljer blommor i Östercentrum. Pengarna går till välgörande ändamål. foto: bengan zettergren/arkiv
Foto: Bengan Zettergren
Förr om året har en jury utsett vinnare, i en något mer sluten omröstning. Men i år har man tagit helagotland.se till hjälp för att både nominera kandidater och utse den slutgiltiga vinnaren.
15 nomineringar
15 nomineringar kom in, men alla ville inte vara med, så elva blir det till sist.
- Jag tycker det är ett bra resultat efter två veckors nominering på nätet, säger Mia Hallin, konsulent vid Röda Korsets byrå mot diskriminering på Gotland.
Juryn har nu plockat ut fem kandidater, som omröstningen ska stå mellan.
- Alla är värdiga vinnare, säger Mia Hallin.
Vid en prisceremoni på Almedalsbiblioteket den 9 december koras vinnaren.
En av kandidaterna är Pernilla Hellqvist, som på mellanstadiet började motarbeta mobbning. På högstadiet engagerade hon sig i Rädda Barnen och ordnade samtalsgrupper med unga tjejer.
På senare har Pernilla Hellqvist engagerat sig i flyktingfamiljers situation och hon har rest till barnhem i östra Europa. Hon har också sammanställt en handbok kring flyktingärenden och organiserat flera demonstrationer i Visby.
Flera priser
Magnus Bergmar har redan tagit emot en rad pris för sina insatser. Han har bland annat grundat World´s Children´s Prize for the Rights of the Child, som engagerar tusentals barn i drygt 100 länder. Han är också vd för World´s Children´s Prize Foundation och har startat tidningen Globen i elva språkupplagor. Han är journalist och filmare och har växt upp på Gotland.
Initiativtagare
Åsa Akre, som jobbar på folkhögskolan i Hemse, arbetar ideellt i Sudrets teaterförening. Hon är också initiativtagare till Internationella Dagen i Hemse, som i arrangerades för andra gången. Där ingick bland annat internationella föreläsare och västafrikansk musik.
Boy Larsson är välkänd för gotlänningarna för sitt aldrig sinande engagemang för sina utsatta medmänniskor. Han är författare, debattör och florist. Han har fadderbarn och bedriver olika typer av hjälpverksamhet. Ett av hans hjärteprojekt handlar om anpassade utbildningar för funktionshindrade, den så kallade Gotlandsmodellen.
Stöd till Baltikum
Föreningen Gotland-Baltikum med ordförande Margit Söderberg har sedan 1990 arbetat med stöd till människorna i Baltikum. Dels i form av kulturellt utbyte med också som materiellt stöd. Åtskilliga lastbilar med gåvor från gotlänningarna har avgått mot de baltiska länderna, främst till Estland och Lettland.
Ännu sker ett utbyte, senast i höst när gymnasieelever från Lettland besökte Visbygymnasiets UF-linje (Unga Företagare).
Årets MR-pristagare
Arrangörer är Röda Korset, Rädda Barnen och Amnesty.
Kriterierna för att få ett MR-pris är enkla: Man ska ha arbetat för mänskliga rättigheter på Gotland under det senaste året.
Omröstningen sker på webbsajten helagotland.se och avslutas den 4 december.
Prisceremonien sker på Almedalsbiblioteket den 9 december.
Arrangörer är Röda Korset, Rädda Barnen och Amnesty.
Kriterierna för att få ett MR-pris är enkla: Man ska ha arbetat för mänskliga rättigheter på Gotland under det senaste året.
Omröstningen sker på webbsajten helagotland.se och avslutas den 4 december.
Prisceremonien sker på Almedalsbiblioteket den 9 december.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!