Vem vill åka hit till en betongkoloss i november?

- Kongresshall på Gotland tror jag inte ett skvatt på. Vem vill ha kongress i Visby när nordan ligger på.
Hans Erik "Kea" Svensson gick till hårt angrepp under kommunfullmäktiges avslutande ärende: "Muntlig information om kongresshallsprojektet".
Dessutom påstod han att en av operatörerna i driftbolaget, Niklas Sjöblom, varit inblandad i en branschkonkurs i Västerås.
Något som denne förnekade. Där var det fastighets- och inte driftbolaget som gått omkull. Och Gotland kommer att tillföras ca 100 miljoner per år om antalet kongressdeltagare blir det tänkta.
Och Hans Klintbom konstaterade med adress "Kea" att det inte bara är Riksantikvarieämbetet som är dåliga på vad Gotland har att erbjuda.

Gotland2005-03-22 06:00
Ja, kommunfullmäktiges avslutande punkt vid gårdagens sammanträde var enbart tänkt som en information med efterföljande korta frågor. Men ämnet kongresshall engagerar och det blev en längre stunds debatt som avslutning.
Turistföreningens ordförande Anders Murat klargjorde inledningsvis skillnaden mellan kongress och konferens. Till kongress åker deltagaren mestadels enskilt medan konferensdeltagarna oftast åker per gruppresa.
- Därför faller invändningen att flygkapaciteten inte kommer att räcka till.
Branschbegreppet "stort möte" är vad man satsar på antalsmässigt och det handlar då om 250-1 000 personer.
- 1 000 är vår gräns. Under min tid som turistchef har vi tackat nej till ett flertal stora möten eftersom vi inte haft en lokal med tillräcklig kapacitet. Det senaste är Nato-mötet som hamnade i Åre. Det första vi nu försöker sälja in är Riksidrottsmötet 2009.
Niklas Sjöblom, Västerås, är en av de tre driftoperatörerna. Han redovisade att det handlar om 180 säljbara dagar per år, tre månader på våren och tre på hösten. Han avslöjade också att man kommer att jobba med egna produktioner vad gäller shower.
- Vi vill skapa den mest attraktiva mötesplatsen i Sverige.
Om tre till fyra år skall enligt planerna 50 000 tillresande gäster komma hit årligen för att delta i något arrangemang kopplat till kongresshallen. I snitt beräknas de göra av med 2 000 per dygn eller totalt 100 miljoner kronor.

Betongkoloss
Efter Niklas Sjöbloms genomgång var det dags för frågestund för fullmäktigeledamöterna. Hans-Erik "Kea" Svensson, (s), var starkt negativ till projektet.
- Kongresshall på Gotland tror jag inte ett skvatt på. Vem vill ha kongress i Visby när nordan ligger på.
Och så undrade han om inte Sjöblom varit inblandad i en konkurs i branschen i Västerås.
Niklas Sjöblom gav en bakgrund om att han ingick i driftbolaget vid ett jubileumsfirande 1990.
- Fastighetsbolaget gick i konkurs, inte vi som driftoperatör. Konkursen berodde på att kalkylen för kontorsytor byggde på hundraprocentig beläggning.
Han kontrade också på "Keas" negativa tro på projektet.
- Attraktionskraften är starkare än motståndet att resa hit. Det ska beredas plats för många evenemang i detta underbara hus.
"Kea" kom igen i talarstolen.
- Bygget är en betongkloss som förstör Visbys utseende. Stämmer kalkylen eller blir förlusten för Gotlands kommun större, frågade han.
Projektledaren K-G Roos konstaterade att det beräknade underskottet ligger i nivå med de siffror som var aktuella när kommunfullmäktige tog sitt beslut i ärendet för två år sedan.
- Och byggnaden blir väsentligt vackrare än gamla Ica-lagret...

Namnfrågan
Hans Klintbom, (c), trodde på en bra spridningseffekt över ön via kongresshallen.
- Det är häpnadsväckande att höra "Kea" späda på myten om att det är omöjligt att ta sig hit i november. Det är inte bara Riksantikvarieämbetet som är dåligt informerat vad Gotland har att erbjuda.
Torsten Gislestam, (c), undrade hur många konkurrenter som finns i landet.
- Ett 20-tal liknande anläggningar finns i Sverige. Men vi tror på läget och Östersjöregionen är en stor marknad, menade Niklas Sjöblom.
Göran Örtbrant, (m), undrade om hallens blivande namn och var angelägen om att namnet skulle ägarekopplas till kommunen, operatörerna kan ju komma att skifta.
K-G Roos framhöll att det var först nu när operatörerna är utsedda som en namndiskussion känts aktuell. Några förslag nämnde han inte mer än att det i varje fall inte skulle bli "Kongresshallen i Visby". Och namninnehavet såg han som en ägarfråga.
Fullmäktiges ordförande C-G Nilsson lyckades sedan avsluta informationsärende kongresshallen. Men fler ledamöter viftade och debatten hade utan tvekan kunna pågå ett tag till.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om