Vemod hos de sista matgästerna

I april 1974 tog Christer Sandström över Brinken vid Södertorg i Visby.
Kvart i tre i går sålde han den allra sista lunchen.
Därefter stängdes restaurangen för gott, och en långlivad epok gick i graven.

Avslutningsfika. Under den sista dagen på Brinken bjöds det på fikabröd till kaffet, som redan ingick i dagens lunch.

Avslutningsfika. Under den sista dagen på Brinken bjöds det på fikabröd till kaffet, som redan ingick i dagens lunch.

Foto: Krister Nordin

Gotland2011-05-14 04:00

Ända sedan 1952 har restaurangen Brinken legat vid Södertorg i Visby. I 45 år har Christer Sandström jobbat där, de senaste 37 åren som ägare.

Men nu är det slut med det - i går höll han öppet för sista gången, nästa helg säljs all inredning och alla inventarier på auktion, och 1 juli tillträder den nye ägaren fastigheten.


Många bekanta ansikten
Från klockan 11 i går när Christer Sandström hängde ut den allra sista menyn - där stekt sill stod uppskriven två gånger; "Jag var lite disträ när jag skrev", konstaterar han - var det en ordentlig tillströmning i restaurangen.

- Många har nog kommit bara för att de vet att det är sista dagen. Vi har haft ett par hundra gäster i dag, mer än vanligt. Och de allra flesta känner man ju igen, konstaterar ägaren kort före stängning.


Stamgäster
En av de allra första som kom in och köpte lunch var Ebbe Jakobsson, 83 år. Varje dag i många, många år har han tagit en promenad på en kvart från hemmet i sydöstra Visby till Brinken och köpt dagens lunch till sig och hustrun. Han kommer alltid kort efter 11.

- Här har de alltid världens bästa mat och man vill ju inte riskera att den tar slut, skämtar Ebbe, som nu måste skaffa nya lunchrutiner:

Jennie och Thomas Pettersson hörde också till de tidiga matgästerna.

- Vi har kommit hit till och från i alla fall i fem år. Det är ett mysigt ställe, med allt det gamla kvar, resonerar Thomas.

- Och maten är fräsch, riktig husmanskost. Ingen pizza eller annan snabbmat, säger Jennie.

Därmed satte de två fingret på just det som de allra flesta tycks framhålla som Brinkens stora fördelar: husmanskosten, och det gamla, genuina i själva lokalerna.


Första besöket 1957
Alla kände dock inte till att det var sista dagen för restaurangen.

Tore och Maryann Ehrsson bor på Djurö men besöker regelbundet Maryanns hemö Gotland - och då brukar det bli lunch på Brinken.

- Kära nån! Ska Brinken stänga? utropar Maryann när hon får höra varför det råder sådan uppståndelse på Brinken denna dag.

- Ja, då får vi hitta något annat framöver, konstaterar Tore och slår sig ned med sin portion fläskrulader.

Lisbeth Karlström från Tyresö åt lunch på Brinken för första gången för långt över 50 år sedan, 1957 under en Gotlandssemester.

- Sedan dess har jag varit här mycket, berättar hon när hon kommer in och skakar hand med Christer Sandström och tackar för den tid som gått.

- Det är så trevligt här; jag gillar när det gamla består. Men saker kan ju inte bestå för alltid...

Den allra sista lunchlådan som någonsin sålts på Brinken, köptes av Mikael Larsson, som driver firman Mickes persienner i södra Visby. Vid kvart i tre i går köpte han sin lunch, och fick med sig några vykort med Brinken som motiv som tack för alla år.

- Det är sorgligt, säger han sakta och skakar på huvudet.

Sedan greppar han sin vita plastpåse och går därifrån. Med den allra sista portionen av oxjärpar, potatis och sås i en aluminiumlåda och en klick lingonsylt i en plastbehållare.

- Någon sallad fick jag inte. Den hade de redan tagit undan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om