"Verkligheten är bästa skolan"

När hon var liten drömde hon om att arbeta med sjuka barn eller att bli veterinär.
Att det inte blev så är ingenting hon sörjer i dag.
- Nej, jag har ett fantastiskt roligt jobb.
Sedan i maj förra året är Eva Werkelin vd för familjeföretaget Kneippbyn AB.

Gotland2005-12-23 06:00
Eva Werkelin är mellanbarnet i syskonskaran som även består av storebror Pigge, styrelseordförande, och lillebror Bobbo, vice vd i Kneippbyn.
När hon föddes i januari 1964 bodde familjen i Burgsvik, men tillbringade somrarna i Fårösund.
- Där drev mamma en butik där hon sålde souvenirer, klänningar hon sytt och tennsmycken som mina föräldrar tillverkat. På somrarna arbetade jag och mina bröder med att sälja tidningen Gotlandsturisten, som pappa gav ut, i kön till färjan till Fårö.

Stack till fjällen
När Eva Werkelin var tre år flyttade familjen till Visby. Hennes pappa, Lars-Gunnar Werkelin, tog över Kneippbyns camping 1974, började bygga stugor och hyra ut och sedan dess har anläggningen hela tiden utvecklats och vuxit. Och det är här Eva Werkelin och hennes bröder fått en stor del av sin utbildning.
- Vi var elva, tolv år när vi började arbeta här på somrarna. Vi stod i korvkiosken, sålde godis och biljetter till hoppslottet. Det var lön efter ålder och ju äldre vi blev desto mer kvalificerade arbetsuppgifter fick vi. Det var "learning by doing" och genom att arbeta på alla platser på anläggningen fick vi kunskaper som man inte kan läsa sig till.
Eva Werkelin säger att det ändå inte kändes självklart att hon skulle vara med och ta över företaget. Så sommaren efter det att hon fyllt 17 år ville hon lära sig till kock.
- Jag stack till fjällen och fick börja längst ned som lärning, med potatisskalning och andra enklare uppgifter. Det gjorde jag ända tills barmästaren bröt benet. Då fick jag hoppa in i baren medan hon satt på golvet och sufflerade mig om hur olika drinkar blandades. Där började min barkarriär.
Det blev fyra säsonger i fjällen och sista året där var Eva Werkelin såväl barchef, vaktchef, personalchef som artistchef.
- Det var otroligt nyttigt och gav erfarenheter som jag sedan haft nytta av på Kneippbyn. Jag är faktiskt den enda av oss syskon som åkt iväg och jobbat med annat.
Tillbaka på Gotland kände hon sig stärkt av sina erfarenheter, att det är viktigt att våga. Särskilt när man är tjej. Hon följde sin pappa på stämmor och möten, där mötet med andra företagare var väl så viktigt som sammanträdena.
- Det har gett mycket kontakter, både i den egna branschen och andra, och möjligheter att lobba i politiken.

Många resor
Verkligheten är livets bästa skola. Därför borde heltidspolitiker inte få sitta mer än två mandatperioder innan det var dags att återvända dit, anser hon.
Vi träffas i hennes rum på kontoret i det gamla pensionatet på Kneippbyn. Inget stort, tjusigt vd-rum direkt, utan vilket kontorsrum som helst.
- Som vd tycker jag att man ska ut på golvet, träffa de anställda och gästerna. Dessutom reser jag mycket, så vad ska jag med ett stort tjusigt rum till?
Manliga strukturer styr fortfarande företagandet, även om det i Eva Werkelins bransch kommit in allt fler kvinnor. Kvotering är hon helt emot, det måste vara kompetensen som avgör.

"Hälsa på Gotland"
- Kvinnor och män fungerar på olika sätt. Som kvinnlig företagare krävs kvinnlig list, att underbygga ordentligt för att få fram sitt budskap Man behöver lobba mer, hela tiden faktiskt. För när en kvinna talar tas det inte alltid på samma allvar. Jag är oftast ganska rak i min kommunikation, och det kan tas fel i bland. Män förväntar sig att kvinnor ska vara mer emotionella.
Men hennes raka sätt är ingen anpassning till de manliga strukturerna, säger hon, utan sådan har hon alltid varit.
- Man måste kunna säga ifrån och ifrågasätta varför styrelser ska fungera på ett visst sätt bara för att det alltid varit så.
Eva Werkelin har många tankar om företagande och om hur Gotland skulle kunna utvecklas. Som exempel tar hon sin idé "Hälsa på Gotland".

Lagar och regler
- Vi skulle kunna utnyttja vårt fina lasarett när det inte används, ordna hjärtläkarveckor och annat. Sälja operationer och behandlingar och sedan erbjuda rehabilitering. Istället för att ligga kvar på lasarettet kan människor återhämta sig på hotell i Visby, i stugor eller på lantgård där de kan bo med sina anhöriga. Jag tror att vi skulle kunna få hit folk från hela Europa, kanske hela världen. Men tyvärr anses det fult att sälja sjukvård.
Eva Werkelin menar att det är svårt att vara företagare i dag, det är alldeles för många lagar och regler som styr och begränsar. Förutsättningen för att företagandet och Gotland ska utvecklas är ändå kommunikationerna och här känner hon en stor oro.
- Hur ska vi kunna investera och satsa när det inte finns någon långsiktig lösning för trafiken? undrar hon och har därför engagerat sig i ett nätverk som arbetar för vägpriser över vattnet mellan ön och fastlandet. I dag är det alldeles för dyrt att ta sig till Gotland, därför har vi tappat många familjer med sämre ekonomi.
- Att betala 2 000 kronor extra bara för att ta sig till och från Gotland tvingas de välja bort och åker därför till andra anläggningar på fastlandet.
Hon är övertygad om att om det skapas jobb åt fler så minskar också missbruk och kriminalitet.
- Därför är jag engagerad i föreningen Motgift. Dels för mina barns skull, dels för att vi har över 100 ungdomar anställda under säsong. Vi är en rökfri anläggning sedan tio år och anställer inga rökare, men det är viktigt att vara medveten om hur drogerna exploderar i vårt samhälle och hur man kan bromsa i tid genom att satsa på ungdomarna.
Eva Werkelin kommer oftast hem mellan sex och sju på kvällen. Då är det matlagning, läxläsning, hockey, fotboll, innebandy eller simning för de tioåriga tvillingarna Tobias och Therése. Hennes sambo Tobbe Waktel som arbetar på Svenska Spel, jobbar nu under 20 veckor på fastlandet. Därför har barnen en barnflicka ett par dagar i veckan.
- Jag försöker att ha helgerna helt fria från arbete. Många kvinnor har dåligt samvete för att de inte tillbringar tillräckligt med tid med sina barn. Men det är viktigt att fundera över om man själv skapar det dåliga samvetet eller om barnen verkligen tycker att man ger dem för lite tid.
Någon egen tid har hon inte, även om hon nu försökt komma igång med att träna pilates. Hon beskriver sig som en social människa, men älskar att vara ensam ibland. Hon planerar att resa iväg själv för att landa efter året som gått.
- Det har varit ett tufft år och upplevelserna i Thailand har naturligtvis präglat våra liv och allt mer kommit ikapp mig.
Hennes bror Pigge förlorade som bekant sin fru Ulrika och sönerna Max och Charlie i flodvågskatastrofen på annandag jul förra året. Brodern Bobbo fanns redan i Thailand och Eva åkte ned så fort hon kunde för att stötta och hjälpa till i sökandet efter Pigges familj. Hon kan fortfarande känna lukten som mötte henne och se bilderna av kaoset för sitt inre.
- Det vi möttes av där väckte mycket ilska, att inte få hjälp när man behövde och att ingen politiker eller tjänsteman vågade ta ansvar. Det var en tuff skola. Men det gav också tankar om att det gäller att leva här och nu.
Namn: Eva Marianne Werkelin
Ålder: Fyller 42 år den 13 januari.
Familj: Sambon Tobbe Waktel, tvillingarna Tobias och Therése, 10 år.
Bor: I villa på Kneippbyområdet
Arbetar: Vd för Kneippbyn AB som förra året omsatte 42 miljoner kronor.
Styrelseuppdrag:Vice ordförande i SCR, Svenska campingvärdars riksförbund, styrelseledamot i föreningen Motgift, i Gotlands hotell- och restaurangvärdar samt i Visby träningscenters styrelse. Dessutom är hon med i referensgruppen för Svenskt Näringsliv på Gotland och i olika nätverk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om