Verkligheten bakom jippot "kosläpp"
Numera är det ännu enklare för bönderna att hålla korna inomhus, även under betessäsongen. Kravet på utomhusvistelse under en sammanhängande period togs bort 2016 av Jordbruksverket och även kravet på journalföring. Allt för att det ska bli ännu mer effektivt och lönsamt att ta deras mjölk.
För att kon ska "ge" mjölk måste hon föda en ny kalv varje år. Den tas i de flesta fall från sin mamma direkt efter födseln. Föreställ dig hur det måste kännas för mor och barn! Blir sedan inte kalven själv mjölkko dödas den efter en tid och hamnar i köttdisken.
Korna i mjölkindustrin är även hårt avlade för att producera onaturligt stora mjölkmängder vilket ofta ger dem olika fysiska besvär, bl.a. juverinflammation. Dessutom får de inte heller behålla sina horn som är så viktiga för deras kommunikation med de övriga i flocken. Hornämnena tas bort när kon är liten kalv ofta under plågsamma former. I bästa fall får de smärtlindring ett par tre dagar efter ingreppet.
När sen korna inte längre är tillräckligt produktiva och lönsamma dödas de, trots att de kunnat leva mycket längre.
Kor mjölkas alltså inte för att vi måste göra det eller för att de själva vill, utan för att vi människor har hittat ett sätt att utnyttja dem på.
Den för oss människor "heliga mjölken" måste ifrågasättas, för det är djuren som betalar med lidande och sina liv. Det finns redan alternativ till mjölken i form av många växtprodukter. Våga testa och därigenom bidra till ett mer djurvänligt samhälle.
KORNA LIDER FÖR ATT VI SKA KUNNA DRICKA DERAS MJÖLK SOM VI INTE ENS BEHÖVER!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!