Verksamheten på minkfarmen stoppas
Miljööverdomstolen säger nej till fortsatt uppfödning av minkar och rävar vid Gotlandsfarmen i Lummelunda.Domstolen anger flera skäl till att man nu fastställer miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsens beslut från den 20 december 2002. Bland annat anser man att hälsan riskeras för människor som bor i området.Förekomsten av flugor är riklig, skriver domstolen i sin dom.
Flera personer har klagat över lukten och förekomsten av flugor från farmen. Och nu får de alltså rätt.
Klagande grannar
Domstolen höll huvudförhandlingen i målet och gjorde även syn på farmen i början av september. Där förevisade de klagande en påse innehållande en halv miljon flugor som samlats in under några dagar. De klagande visade också på att det knappast går att sitta utomhus eller ens ha fönster öppna under sommaren.
Länsstyrelsen har tidigt konstaterat att flugorna utgör en hälsorisk. Man konstaterar också att avståndet till närmaste bostad från farmen räknat är 200 meter. Boverket har fastställt ett skyddsavstånd på 500 meter.
Utan tillstånd i två år
Verksamheten miljögranskades första gången för drygt 10 år sedan. Det ledde till att länsstyrelsen 1997 gav farmen tillstånd till djuruppfödning. Detta beslut ändrades senare av Koncessionsnämnden för miljöskydd till ett tillstånd som var begränsat till tre år.
År 2000 ansökte farmens ägare Ray Raymond på nytt om tillstånd, alltså när det gamla tillståndet nästan gått ut. På grund av att ärendet måste kompletteras i omgångar, kunde länsstyrelsen inte fatta beslut om att avslås ansökan förrän på våren 2002. Då hade alltså verksamheten bedrivits utan tillstånd i nästan två år.
Flugorna en hälsorisk
Länsstyrelsen har tidigare sagt att det är tveksamt om bolaget följt de föreskrifter som fastställdes 1997 gällande gödselhantering, journalföring och om man verkligen använt sig av bästa tänkbara teknik för att bekämpa flugor.
Myndigheten ifrågasätter också om bolaget följt föreskrifterna om reningsverk. invallning av oljecisterner och hantering av avfall.
Miljööverdomstolen klargör i sin dom att flugförekomsten är att betrakta som en hälsorisk. Flugornas kan överföra virus, bakterier och maskägg till människan, skriver man i domen. Man finner det också som sannolikt att den rika flugförekomsten är orsakad av verksamheten på farmen.
Risk för grundvattnet
"Bolaget har inte, trots att det gått åtta år sedan Koncessionsnämnden beslut, kunnat visa att man lyckats nedbringa störningar i omgivningen till godtagbara nivåer", kan man läsa.
Domstolen har också synpunkter den mängd spillning som samlas under burarna och där blandas med vatten, vilket utgör en uppenbar risk för påverkan på grundvattnet.
Någon egentlig reningsprocess finns inte, klargör man.
Domstolen ställer sig också frågande till hur man hanterar minkkropparna sedan pälsen avlägsnats. Huvuddelen av kropparna förvaras, enligt innehavaren, i farmens kylrum, men domstolen anser sig inte ha fått något tillfredställande svar på vad som händer med kropparna när kylrummet är fullt utnyttjat.
Avvecklas omedelbart
Sammantaget anser domstolen att olägenheterna är av så stor betydelse att tillstånd för verksamheten inte skall meddelas.
Domen innebär att avvecklingen i princip skall påbörjas omedelbart. Det är miljö- och hälsoskyddsförvaltningen som skall se till att avveckling görs på ett lämpligt sätt.
Miljööverdomstolens beslut kan inte överklagas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!