Verkstad för mat
På Lövsta landsbygdscentrum ska lagas hamburgare, kroppkakor och annat till försäljning. Allt är klart för småskaligt matföretagande.
- Matverkstan är en resurs för både befintliga och blivande småskaliga livsmedelsföretagare, livsmedelsförädlare och livsmedelsproducenter som inte har egna, godkända kök, säger projektsamordnare Riina Noodapera.
Med en grötslev i näven dunkade Lars Thomsson, c, kommunalråd och ledamot av styrelsen i Livstek dörren öppen till de nya lokalerna. Matverkstan, med ändamålsenliga och enligt alla EU-regler godkända utrymmen och rätt flöde in och ut med kök, beredningsrum och förpackningsrum, är färdigt att tas i bruk.
Här ska användarna kunna arbeta med småskalig produktion av exempelvis hamburgare- eller kroppkaketillverkning, mindre serier av sylt- eller saftkokning, liksom inläggning av frukt och grönt. Lokalerna är godkända för livsmedelsproduktion och tillverkning av färdiglagad mat. Det innebär att produkterna får säljhas till allmänheten och alla typer av livsmedel, förutom kall- och varmrökning, får behandlas i lokalen
Lokalerna, med ingång från västra gaveln, ligger i skolbyggnaden som också rymmer lärcentrum och gymnastiksal. Matverkstan fyller flera funktioner med varuintag via lastbrygga och omklädningsrum i källarplan. I en mottagnings- och beredningsdel, en processdel, en förpackningsdel, disk och kyl- och frysmöjligheter.
På plats vid invigningen märktes exempelvis Hushållningssällskapets vd Mats Pettersson, Christer Granegård, vd vid Almi, Lennart Blom från Lövsta lantbrukscentrum, Susanne Welin-Berger, Livstek, Peter Daun från Goda Gotland och Sten Johnsson, Almi.
Projektsamordnare Riina Noodapera visar runt och bjuder in till morotssoppa producerad vid Widegrens gård. Där finns också prov på bland annat inlagda grönsaker från Kvie i Ekeby med Pia Lindvall som berättade om det nu drygt ettåriga företaget.
- Matverkstan är öppen att hyra för kortare eller längre perioder, en eller flera dagar och helger. Lokalerna rymmer många möjligheter och kan också användas för att utveckla nya produkter, ordna smakprovningar och kurser. Redan på måndag startar den första utbildningen med Veronica Östling och fokus på matlådor, berättar Riina Noodapera.
Komplement
Lars Thomsson konstaterar att med Matverkstan på Lövsta lantbrukscentrum har verksamheten verkligen kommit hem. På Lövsta knyts nu de två stora basnäringarna på Gotland samman. På Lövsta får jordbruk och turism god mån att växa samman.
- Matverkstan är ett fint komplement till övriga verksamheter på Lövsta. Lantbrukscentrat rymmer i dag ett tiotal olika organisationer med cirka 110 personer som jobbar för att utveckla Gotland. Det betyder många goda möjligheter till samarbete, konstaterar Lennart Blom
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!