Forna L-toppen går med i Moderaterna

Interna debatter tog mer energi än vad det gav. Det är orsaken till att Claes Nysell nu lämnar Liberalerna för att i stället gå med i Moderaterna.

Claes Nysell har suttit i både regionfullmäktige och regionstyrelsen för Liberalerna. Här fotograferad i samband med valet till Europaparlamentet 2019.

Claes Nysell har suttit i både regionfullmäktige och regionstyrelsen för Liberalerna. Här fotograferad i samband med valet till Europaparlamentet 2019.

Foto: Emelie Stenqvist

Gotland2022-10-08 13:46

Claes Nysell gick med i Liberalerna inför valet 2014 och har efter det hunnit sitta i både regionfullmäktige och regionstyrelsen på Gotland. I vintras uppgav han att han skulle lämna politiken efter den gångna mandatperioden.

Men i en intervju med P4 Gotland meddelade han på lördagsmorgonen att han nu i stället byter parti – till Moderaterna.

– I somras fick jag en ganska lös fråga om att arbeta för Moderaterna efter valet, som jag sedan tackade ja till, säger han till Helagotland.se.

undefined
Så sent som augusti deltog Claes Nysell – längst till höger – som L-representant vid en korvgrillning med Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna.

Men det verkar inte vara klart exakt vad Claes Nysell ska ägna sig åt i Moderaterna.

Vad är det för arbete du ska göra i ditt nya parti?

– Jag vet inte vad jag ska göra. De ställde en väldigt öppen fråga, jag vet inte mer än så.

I valet i september stod Claes Nysell på varken Liberalernas eller Moderaternas valsedlar. Han verkar alltså inte få någon plats i regionfullmäktige under den kommande mandatperioden.

Det är emellertid inget hinder för uppdrag i såväl regionstyrelsen som de politiska nämnderna. Något han också säger sig vara öppen för.

– Men jag vill verkligen betona att det inte är något som jag förväntar mig att få, säger Claes Nysell.

Enligt honom ligger tröttande interndebatter bakom beslutet att lämna Liberalerna. Han menar att ”de tog mycket mer energi än vad de gav”, men att han vill fortsätta jobba med lokalpolitik.

För Leiph Berggren, ordförande för Liberalerna på Gotland, kom Claes Nysells partibyte till viss del som en överraskning. 

– Vi visste ju att han skulle sluta. Sen är det såklart tråkigt att han går till Moderaterna, men det är ju hans eget val. Vi är fortsatt goda vänner.

När det gäller Claes Nysells beskrivning av tröttande interndebatter menar Leiph Berggren att han kan förstå upplevelsen.

– Vi tog fram ett väldigt ambitiöst valprogram på 100 sidor. Det var väldigt mycket arbete med det. Plus att det är mycket jobb för fritidspolitiker generellt, säger han.

undefined
Leiph Berggren är ordförande för Liberalerna på Gotland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!