Vetenskapen är populär igen
Länge var den svartlistad. Portad från universitetens fina korridorer. Bannlyst från seminarierum och föreläsningssalar. Men nu är den här för att stanna - populärvetenskapen.
Foto: Ulf Glimfalk
Varje vardag under vecka 40 serveras tre föredrag om dagen. Gotland Just Nu ringde upp några av föreläsarna för att testa deras kunskaper.
Rolf Gydemo, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen, "Fisk som mat och nöje" - hur kan man ha kul med fisk?
- För det första är det kul att laga fisk. Det är både mat och nöje. Prioriteringarna har ändrats från att ha varit enbart ett livsmedel till att ha blivit främst ett nöje i form av fritidsfiske. Personligen skulle jag säga att man är sysslosatt på ett lutherskt sätt utan att egentligen gör något.
Vad är populärvetenskap för dig? Är det viktigt?
- Ja, det är viktigt. Det mesta är inte svart eller vitt. Det blir ett sätt för gemene man att ta ställning i olika frågor, att tydliggöra problemställningen. Men också att förklara varför verkligheten ser ut som den gör.
Carina Johansson, etnolog och doktor i kulturarvsfrågor, varför var vykort från 1960-talet ofta så tråkiga - finns det "mexitegelsvykort" från Gotland?
- Jo visst gör det. Det finns till exempel vykort från Gråbo när det var nytt. Det området dök även upp i turistbroschyrer. Man ville framhålla att det fanns både det gamla och det moderna. Vi skrattar åt de där vykorten i dag och det handlar om värderingar i samhället. Vykort är representationer av en plats och ofta är det drömbilder - hur vi vill att platsen ska vara.
Vad innebär populärvetenskap för dig? Är det viktigt?
- Det är ett sätt att nå ut som forskare. Om man bara sitter innanför högskolans väggar kan inte allmänheten ta del av det vi gör. Dessutom använder vi statliga medel och då är det viktigt att berätta vad vi sysslar med.
Owe Ronström, professor i etnologi, min uråldriga granne lurade mig när jag var liten att gotlänningar har en kota extra i ryggraden, finns det någon form av sanning i detta?
- Den här typen av historier är inte alls ovanliga och finns över hela världen. De reproduceras både av öbor själva och av fastlänningar. När det kommer till Gotland finns det till exempel föreställningar om att gotlänningar skulle ha en kota mer i ryggraden, dubbla urinledare eller färre tandämnen.
- Det som är intressant är inte huruvida det är sant eller inte, för i folks föreställningsvärld är det redan sant - och det är spännande!
Vad innebär populärvetenskap för dig? Är det viktigt?
- Man kan se det på två sätt. Positiv populärvetenskap kan vara vetenskap om sådant som folk tar åt sig och tycker är spännande. Det negativa i begreppet bygger på tanken att vanligt folk inte kan ta åt sig det som vi forskare gör.
- Jag anser att all vetenskap ska göras begriplig: illustreras, dramatiseras och förklaras, utan att slå fast massor av förenklingar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!