Veterinäravtalet är ett handslag

På tisdagskvällen diskuterade vissa veterinärer, länsstyrelsen och Jordbruksverket jourproblematiken på södra Gotland. Enligt myndigheterna finns det ett giltigt avtal-ett handslag från 1995.-Vi fortsätter som förr och de privata sköter jouren, säger Jordbruksverkets Håkan Henrikson.- Det här är inget jag känner till, säger en veterinär som inte var inbjuden.

Handslag. Ett handslag förseglar överenskommelsen om jouren.Foto: rolf jönsson

Handslag. Ett handslag förseglar överenskommelsen om jouren.Foto: rolf jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2007-12-13 04:00
Länsstyrelsens djurskyddschef Thomas Persson var ordförande på mötet. På GA:s frågor om vilka som närvarade och varför bara vissa veterinärer var inbjudna, svarar han:
- Inga kommentarer.
Du företräder en statlig tillsynsmyndighet. Varför vill du inte svara?
- Vi sade att diskussionerna där ska stanna inom de väggarna.
Thomas Persson lägger till:
-Mötet hölls för att fastställa julens jour på ön. En sådan lista har upprättats.


Hävdprincip
Jordbruksverkets chef för landets distriktsveterinärer, Håkan Henrikson, medger att man diskuterade jouren på södra Gotland.
-Vi fortsätter som förr och de privata sköter jouren.
Håkan Henrikson och Thomas Persson är av samma uppfattning; det finns ett slags avtal.
-Vi har letat efter ett kontrakt, men det finns inget skriftligt. Däremot finns det en överenskommelse-en i hävdprincip som gäller sedan 12 år tillbaka-mellan förre generaldirektören för Jordbruksverket, Svante Englund, och dåvarande ordförande i Veterinärförbundet, Herbert Lundström. Det är ett handslag, helt enkelt, säger Thomas Persson.

Bekräftar
Håkan Henrikson bekräftar.
- Som motprestation fick de privata veterinärerna distrikten, kunderna, utifrån tidigare förutsättningar. Så länge jouren fungerade, skulle de inte utsättas för konkurrens från distriktsveterinärerna. Vi fortsätter som förr och de har möjlighet att fixa till det här. Jordbruksverket är i det här läget inte på väg in på södra Gotland.
Enligt Thomas Persson förs de veterinärer som sagt att de ställer upp på jourberedskap in på ett schema. Därmed har överenskommelsen ansetts upprätthållen.

Okänt
-Ett muntligt avtal? Det är inget jag känner till. Enligt mig ingås ett avtal skriftligen mellan två parter, säger en av de veterinärer GA talat med.
Lennart Granström är ordförande i Företagande veterinärers förening, som ingår i Sveriges veterinärförbund. Han känner inte till någon muntlig överenskommelse från 1995. Oavsett vilket, menar han, är det alltid staten som har jouransvaret.
- För en som inte är anställd av distriktsveterinärorganisationen finns ingen laglig skyldighet att upprätthålla jour. Distriktsveterinärerna får många miljoner för att upprätthålla det.

Dementerar
Jordbruksverkets Håkan Henriksson dementerar att stationen i Roma skulle ha stora lönebidrag. Statens stöd till landets distriktsveterinärer- omkring 100 av ungefär 450 miljoner kronor-är individuellt och baserat på de lokala förutsättningar.
Enligt Håkan Henrikson går det bra på lilla och djurtäta Gotland.
-Det skjuts i princip inte till några pengar, utan verksamheten finansieras med egna avgifter.
Peder Jacobsson, chef för distriktsveterinärstationen i Roma, valde på onsdagen att inte svara på GA:s frågor, utan hänvisade till Jordbruksverket och länsstyrelsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!