I slutet av förra året stod Marlene Malmqvist, stolt ägare till den gotländska stjärnhästen DiMarabou, inför ett vägskäl: Skulle det tävlas i Spanien eller i Italien efter nyåret?
Hon valde det senare.
– Det var mest för att Pontus Westergren (ryttaren) tyckte att det blev för många resdagar om vi åkte till Spanien. I efterhand är jag oerhört lättad att vi fattade det beslutet, säger hon.
Varför denna lättnad? Jo, eftersom den senaste tidens spridning av herpesviruset EHV-1 kan spåras till ett utbrott just i Spanien. Tio hästar har dött och ett 100-tal uppvisat symtom efter tävlingen som ägde rum i februari. Fall har rapporterats i sammanlagt sex länder, däribland Sverige.
– Jag tycker att det är obehagligt, framför allt eftersom viruset verkar vara så aggressivt och oförutsägbart. Många hästar hade ju dessutom hunnit lämna platsen när det gick upp för folk vad som hänt. Vid längre resor måste man ta in på ett övernattningsstall, som kanske inte alltid är helt säkra ur smittosynpunkt. Och där möts man, oavsett om man varit Spanien eller inte, säger Marlene Malmqvist, som även driver anläggningen Wisby Equestrian Center.
Utbrottet har föranlett nattsvarta rubriker i pressen och ett tillfälligt tävlingsstopp inom svensk ridsport.
Länsveterinär Agneta Karlsson Norström manar dock till lugn och påminner om att några fall på Gotland ännu inte konstaterats.
– Det här är ett virus som svenska hästar stöter på då och då, så det är egentligen inget nytt. Det innebär också att landets hästpopulation inte är helt immunologiskt naiv. Sedan blir det förstås mer dramatiskt och får större påverkan när det sker på en stor tävling och inte i ett litet stall, säger hon.
Så gotländska hästägare behöver inte vara oroliga?
– Man ska vara försiktig, inte orolig. Man ska alltid vara försiktig om man köper häst från utlandet eller om djuret varit ute och rest, oavsett om det gäller EHV-1, hästinfluensa eller någon annan sjukdom. Om man har misstankar ska hästen sättas i karantän en tid, man kan även kontakta veterinär, säger länsveterinären.
Agneta Karlsson Norström tipsar om Statens veterinärmedicinska anstalts webbplats, där det finns tydlig information om viruset och hur man kan skydda sig.
– Det är ju samma princip som vid covid: Var försiktig med nya kontakter, sammanfattar hon.