Det var i måndags som sjuka katter i allt större antal kom in till Zoomarkets veterinärklinik i Visby. Alla hade samma symptom: Kräkningar, diarré och ville inte äta.
– Lite feber och jättelåg sänka. Även under tisdagen var det fullt av katter, säger Lotta Persson och uppskattar antalet totalt till 15 insjuknade djur.
Alla katterna klarade sig, efter att ha fått vätska intravenöst, och medel mot illamående.
– De ville inte äta eller dricka. Vi har fått provsvar från en av katterna i måndags. Det var positivt för Salmonella Typhimurium, en typisk fågelsalmonella, säger hon och utgår ifrån att flera av de andra katterna bär på samma smitta.
Förra våren var Gotland relativt förskonat, men nu misstänker Lotta Persson att det är vilda fåglar, och matning av dem vid fågelbord i folks trädgårdar, som ligger bakom utbrotten av salmonella.
– Det finns en risk, så här års har man matat fåglarna och katterna tycker att det är mysigt att rota under fågelborden. Där blir de smittade, säger hon och uppmanar alla som har matat fåglar under vintern att städa bort fågelbord och göra ordentligt rent.
Att som djurägare vara extra noggrann med hygienen är veterinärernas budskap just nu.
– Använd inte samma diskborste som till katternas skålar, töm lådor, och se till att katterna inte hoppar på matbord och diskbänkar, säger Lotta Persson.
Salmonella kan överföras till människor och katternas ägare.
– Det är en potent salmonellastam och har vi otur kan vi bli smittade, säger hon.
Om en katt visar symptom på att vara sjuk, bör man som djurägare vara extra uppmärksam hemma.
– Är katten dålig kan man använda handskar och att man tänker sig för, om katten inte är pigg och är en utekatt. Det finns risk att de är smittade, säger Lotta Persson.
Samtidigt menar hon att det inte finns anledning till oro, så länge katterna är friska och pigga som vanligt.
– Jag brukar säga att bakterierna hoppar inte, det är avföring och om man sitter och klappar katten som gör att handhygien är viktigt.
Alla provsvar skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, som skickar dem vidare till Jordbruksverket och information till länsstyrelsen och länsveterinären.
Enligt SVA är såväl självdöda som levande småfåglar samt deras avföring en smittrisk för både hundar, katter och människor.