Veterinärer hängs ut på nätet – "Många lämnar yrket"

Djursjukvården har under en tid larmat om personalbrist. Läget ser olika ut i landet men på Gotland har en av de stora smådjursklinikerna stora bekymmer att få tag i personal.

Smådjurskliniken Zoomarket i Visby har fått dra tillbaka sina utökade öppettider. Enligt klinikchefen Hanna Frank finns det inte tillräckligt med veterinärer, och de man anställer är svåra att behålla.

Smådjurskliniken Zoomarket i Visby har fått dra tillbaka sina utökade öppettider. Enligt klinikchefen Hanna Frank finns det inte tillräckligt med veterinärer, och de man anställer är svåra att behålla.

Foto: Jenny Nilsson

Gotland2021-10-14 06:01

Problemet är inte bara bristen på antal veterinärer, utan att de erfarna blir färre och färre – eller åtminstone att de jobbar mindre.

När det gäller nyrekrytering är den stora utmaningen att få dem att stanna en längre tid. Många flyttar för att ens partner inte får jobb. Bostadsfrågan spelar också in i flera fall. En annan fråga handlar om att djurhälsopersonal drabbas av kritik, eller rentav hat, via sociala medier, menar Hanna Frank, klinikchef på Zoomarket i Visby.

– Det finns alltid bra eller dåliga erfarenheter av vården av sitt djur, och jag förstår att det kan finnas mycket känslor inblandat. För många är ett husdjur lika med en familjemedlem eller rentav som ett barn för ägaren. Men jag önskar att man kunde tänka ett steg längre innan man hänger ut en enskild veterinär på nätet. Jag tror att just det här får många att lämna yrket, och det drabbar i längden djurägarna och djuren.  

Svårigheten att rekrytera framförallt veterinärer, men också annan legitimerad personal, har lett till att Zoomarkets klinik i Visby tvingats dra ned på öppettiderna sedan årsskiftet. En direkt konsekvens av att man inte har tillräckligt med personal, enligt klinikchefen Hanna Frank.

– Det är tråkigt för det finns definitivt ett kundunderlag för att ha mer öppet. I stället får man vänta betydligt längre på en tid, om det inte är akut. Förut kunde man få en tid efter en dag eller två, nu har vi väntetid på kanske två veckor, säger hon.

Hanna Frank ser ett större söktryck bland öns djurägare, och kopplar det till pandemin när fler än vanligt skaffat framförallt hund.

– Nu börjar det märkas på flera håll. Hunddagisen har fullt, valpkurserna har fullt. Och vi har en hel del kastreringar och annat som kan kopplas till den här boomen under pandemin. Det är många som är förstagångsdjurägare och jag tror att behovet av att få komma till en klinik kan vara lite större då. Man är mer osäker i sin roll. 

undefined
Hanna Frank, Zoomarket, tar emot 13-åriga Chica som ska på hälsokontroll.

Inför sommaren larmade flera av landets djursjukhus om en allvarlig situation och att det i grunden beror på brist på veterinärer. Jordbruksverket och Distriktveterinärerna har skickat en skrivelse till Näringsdepartementet, där man bland annat vill att veterinärstudenter ska kunna börja jobba tidigare under sin utbildning. På längre sikt vill man se fler platser på veterinärprogrammet.

Agneta Karlsson Norström, länsveterinär på Gotland, har inte fått några signaler om någon allvarlig veterinärbrist på ön. Den situation som råder kring djursjukhusen i landet är inte ett problem här, med tanke på att Gotland saknar djursjukhus. 

– Men det är svårare att locka veterinärer till Gotland, just på grund av att vi inte har möjligheten att vidareutbilda sig och skaffa specialistkompetensen man kan få genom att jobba på de stora djursjukhusen, säger hon. 

undefined
Länsveterinär Agneta Karlsson Norström.

Hanna Frank på Zoomarket skulle i framtiden vilja se mer samarbeten mellan klinikerna på Gotland. 

– Även om det utbildas fler nya veterinärer så måste de ju vara någonstans, och lära sig av erfarna kollegor. Det bästa är att ha en bredd inom personalen av både äldre eller mer erfarna veterinärer och yngre, nyexaminerade. Vi har en bra bredd på vår klinik, men vi skulle kanske kunna hitta ett sätt att samverka kliniker emellan och på så sätt ta emot fler djurägare och djur.

Översyn på gång

Jordbruksverket arbetar med olika åtgärder i syfte att möta bristen på personal inom djursjukvården. Bland annat ser Jordbruksverket över föreskrifterna som reglerar djurhälsopersonal i Sverige. En fråga handlar om möjligheten att journalföra på engelska för att öppna för att fler utländska veterinärer kan få jobba här. Ett annat exempel är fortsatta möjligheter för djurvårdare att utföra uppgifter som annars bara djursjukskötare får göra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!