"Vi anlitar psykolog vid behov"

Det är stora skillnader mellan kommunala skolor och friskolor när det gäller tillgången till kuratorer och skolpsykologer. Det fastslår Socialstyrelsen i en färsk rapport om skolhälsovården i Stockholms län och Gotlands kommun.

Friskolerektor. Gerhard Österlin tycker att Atheneskolan lyckas väl med elevhälsovården trots att man inte har kurator eller en anställd psykolog.foto: henrik radhe

Friskolerektor. Gerhard Österlin tycker att Atheneskolan lyckas väl med elevhälsovården trots att man inte har kurator eller en anställd psykolog.foto: henrik radhe

Foto: Henrik Radhe

Gotland2009-09-05 04:00
Enligt rapporten, som stödjer sig på en enkät som 687 skolor besvarat, förekommer det kuratorer i genomsnitt dubbelt så ofta på kommunala skolor som på friskolor. Skolpsykologer förekommer i högre grad på kommunala skolor än på friskolor. I rapporten går inte att utläsa hur varje enskild skola svarat.
Enligt skollagen ska det finnas både skolsköterska och skolläkare tillgängliga på varje skola. Däremot finns det inga krav i lagen på att en skola ska ha tillgång till psykolog eller kurator.

Skillnader
Pelle Stenström, chef för elevhälsovården i Gotlands kommun, tycker att skillnaderna på den här punkten är tydliga mellan Gotlands kommunala skolor och friskolor.
- Det är stor skillnad, tycker jag, på vad friskolor och kommunala skolor erbjuder för skolhälsovård. Och det tycker jag är ett starkt argument för varför man ska ha sina barn i den kommunala skolan, att det finns en komplett barn- och elevhälsa, säger Pelle Stenström till helagotland.se.
- Min erfarenhet är att friskolorna inte har alla yrkeskategorier anställda. De kan ha en skolläkare anställd på konsultbasis och en skolsköterska anställd på några timmar eller någon dag i veckan. Och så har de inga psykologer eller kuratorer anställda, så då får skolsköterskan agera åtminstone kurator. Och behöver de psykologinsats så köper de in en konsult på timme.

Öns största
Atheneskolan i Visby, öns största friskola med omkring 300 elever, har en skolsköterska anställd och hyr in skolläkare vid behov, till exempel för hälsoundersökningar. Någon kurator eller psykolog har man inte anställd, berättar Gerhard Österlin, rektor på Atheneskolan.
- Vi har ingen anställd kurator, men vi har en psykolog som vi anlitar vid behov. Han bor och arbetar större delen av sin tid i Karlstad, men han är på Gotland i perioder och är alltid lätt att nå.
Tycker du att ni håller tillräckligt hög kvalite på elevhälsovården?
- Ja, det tycker jag. Lagen kräver skolsköterska, det har vi. Skolläkare och psykolog har vi som sagt tillgång till vid behov. Vi har teammöte om elevvård varje vecka och vi tycker att vi lyckas väl med vår elevvårdsplan som vi använder oss av sedan flera år. Dessutom har vi har god kontakt med föräldrar och elever och många av föräldrarna är intresserade och aktiva.
- Jag ställer mig lite frågande inför Pelle Stenströms kritik, att man bör välja kommunal skola eftersom deras skolhälsovård är överlägsen. Det håller jag verkligen inte med om.
Lena Celion (M), ordförande i barn- och utbildningsförvaltningen, säger att hon inte läst rapporten ännu när GA når henne. Men hon säger sig ha förtroende för att friskolorna håller hög kvalitet på elevhälsovården.
- Jag förutsätter att även friskolorna följer vad som är lagstadgat, därutöver får de själv välja vilka resurser de vill lägga på skolhälsovården.
Kommer ni att följa upp det här?
- Ja, vi på förvaltningen måste titta på den här rapporten och ta reda på vad som gäller specifikt för de gotländska skolorna. Än så länge kan jag inte säga vad vi kommer att göra av detta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!