"Vi är besvikna på kommunen"
De personliga assistenterna på Gotland som är anställda av Omsorgshuset är mycket oroliga och upprörda över försämrade arbetsvillkor och löner som de får vid årsskiftet.Bland annat får de jobba mer, för samma lön.- Jag förväntar mig att de tar en förhandling om de också tänker sänka sysselsättningsgraden, säger Jan Rehn, ombudsman i Kommunal Gotland.
fackmöte. Ett 20-tal personliga assistenter träffade i går sina fackliga företrädare för att diskutera problemen som uppstått i samband med att ett nytt avtal med Omsorgshuset ska träda i kraft.
Foto: Bengan Zettergren
Fyraårigt avtal
Förra året överlät kommunen verksamheten till Omsorgshuset med ett avtal som ska gälla fyra år framåt. Första året betalade kommunen 24 kronor per assistanstimme till företaget. Från och med årsskiftet dras dessa pengar in. Det avtal som assistenterna hittills har haft med Kommunal och Gotlands kommun upphör och ett avtal med arbetsgivarföreningen KFO börjar gälla.
Då får de jobba 40 timmar istället för som nu 37 timmar i veckan.
Även jourersättningen försämras så att de som arbetar jourdygn bara får betalt för 18 timmar istället för som nu 20 timmar.
- Detta innebär att jag måste arbeta 24 timmar till på fyra veckor, säger en av assistenterna. Det innebär två nätter till plus en halv dag i månaden eller totalt 17-18 nätter för att komma upp i full tid. Vad blir det för tid över till privatliv? Jag var anställd av kommunen i 40 år och kunde aldrig tro att de kunde göra så här mot oss, säger en av assistenterna.
Låna telefon
Tidigare hade man 3,5 timmar i månaden för personalmöten. Dessa timmar är redan indragna utan förhandling.
- Detta kom som en total överraskning för oss. När vi bytte från kommunen till Omsorgshuset lovade både politiker och företagsledningen på företaget att det inte skulle bli någon försämring för oss, säger en annan.
På Birka där fem brukare bor med assistenter dygnet runt, har man ingen dator eller tjänstetelefon. Personalen får själv ringa in vikarier vid sjukdom och måste då låna telefon av brukaren. De får också städa alla allmänna utrymmen och personalutrymmen på brukarens tid.
- Man bedriver ingen personalvård, säger Jan Rehn. Så blir det när kommunen växlade ut kommunal bra vård till ett vinstdrivande företag. Men vi måste träffa arbetsgivaren och föra ett samtal om alla problem som uppstått.
Han menar att detta inte ses som väsentliga förändringar och att Omsorgshuset har ett branschavtal för assistenter som de kommer att följa.
Lojal personal
Personalen har redan informerats om förändringarna av verksamhetscheferna som om det redan var förhandlat och klart. Dock helt utan förhandling eller samtal med arbetsgivaren.
- Vi är så lojala mot våra brukare och mot varandra som jobbar i team därför kan de göra vad de vill med oss, ingen bryr sig. Det är att sparka mot den som redan ligger, säger en uppgiven assistent.
Jan Rehn ser allvarligt på situationen.
- Bara det att ingen vill vara med i media med namn eller på bild säger en hel del om hur de känner sig, säger han.
Några är också besvikna på kommunen som gjorde avtalet.
- Man måste beakta att den här verksamheten gick med så stor förlust tidigare att vi inte kunde satsa på andra välfärdsområden, säger Gustaf Hoffstedt (M), ordförande i socialnämnden. Vi har ingen anledning att fortsätta subventionera verksamheten i ett privat företag så det finns inga sådana planer. Men jag hoppas att de kommer överens om avtalet när det ska skrivas.
Förvaltningschef Fredrik Weiglert på Omsorgshuset ville ha frågorna skriftligt och när han fick dem från GT, via mejl, så fick vi inget svar i går kväll.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!