"Vi är förtvivlade"

- Vi är förtvivlade. Att Rävlyan inte får flytta från Källunge till Hörsne betyder definitivt nedläggning för skolan.
Föräldrarna visste ingenting när bomben föll ner i form av ett brev ett par veckor innan Rävlyan stängdes.

Gotland2006-07-05 06:00
Rävlyans barn är borta från dagbarnvårdarkollektivet i Källunge prästgård.
Efter drygt fyra års verksamhet har verksamheten upphört på direktiv från barn- och utbildningsnämnden, effektuerat av barn- och utbildningsförvaltningen
- Vid skolavslutningen fick vi föräldrar med barn i Rävlyan ett brev undertecknat av rektor Diana Duckert. Kortfattat noterades att Rävlyan skulle stänga vid månadsskiftet och ett telefonnummer dit vi kunde ringa om det var något vi undrade över.

Upprörd
Anna Hörsne Malmborg är upprörd. Liksom andra föräldrar med barn inskrivna på Rävlyan hade hon hoppats på att verksamheten skulle få flytta från prästgården i Källunge till Skolan i Hörsne.
Rävlyan startades för 4,5 år sedan av dagbarnvårdarna Karin Engström och Lotta Lingstedt. Med tre anställda har verksamheten drivits som ett dagbarnvårdarkollektiv med som mest 23 barn i hyrda lokaler i Källunge prästgård.
- Först hade de två en vanlig dagbarnvårdarverksamhet. När det kom ett nytt avtal valde de att satsa på en dagbarnvårdarkollektiv i prästgården. Föräldrarna kallades till ett stormöte och alla var nöjda. barnen fick vara på en plats och slapp fara runt på tre olika ställen och pedagogiken har varit jättebra.
Så blev en barack med vatten och avlopp, tidigare använd som klassrum, ledig vid Hörsne skola. Dagbarnvårdarkollektivet, med personal och föräldrar, såg en möjlighet att flytta Rävlyans verksamhet från prästgården till skolan.
- Aldrig kunde vi ana att barn- och utbildningsförvaltningen och dess nämnd i stället skulle stänga Rävlyan. Verksamheten har fungerat jättebra, nu splittras gruppen och barnen flyttas till olika förskolor.

Nedläggningshot
Anna Hörsne Malmborg, som är ordförande i Hörsne skolas föräldraförening, diskuterar Rävlyan som skulle ha gett Hörsne skola ett naturligt barnunderlag och en framtid.
- Utan förskolebarn hotas skolan av nedläggning. Att baracken, som tidigare rymt klasser på upp emot 30 barn, inte skulle kunna fungera för 20-talet barn i förskolebarn, ställer hon inte upp på.
- Det skulle ha kunnat lösas smidigt, men problemet är barn- och utbildningsnämnden och dess förvaltning. Vår önskan är att förskola och fritids ska stötta skolan, men den viljan tycks inte finnas i nämnd och förvaltning. Enligt Freddy Sirland, planerings- och försörjningschef som fått ärendet på delegation, godtar inte skolpolitikerna en lokalflytt. Han vill bestämt lägga ner Hörsne skola, säger Anna Hörsne Malmborg.
Freddy Sirland liksom Diana Duckert är semesterlediga och har därför inte varit möjliga att nå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!