"Vi är oroliga för patienternas säkerhet"

Om tio dagar har Visby lasarett akut ortopedbrist, utan dygnet runt-jour.- Vi är oroliga för patientsäkerheten, till exempel äldre med akuta höftfrakturer, säger överläkare Arne Lundberg - en av tre ortopeder som flyr kliniken på grund av all turbulens.

Foto:

Gotland2010-08-26 04:00
Från och med måndag den 6 september finns ingen garanti för att Visby lasarett kan ta hand om akuta frakturer. Då finns bara två ortopeder i tjänst och de klarar inte en 24 timmarsjour.
Bakgrunden till krisen är främst att fyra ortopeder begärt tjänstledigt, samtidigt. En av personliga skäl, tre kopplat till den pågående omorganisationen inom sjukvårdsförvaltningen.
Överläkaren Åke Karlbom har 35 år på Visby lasarett bakom sig och 1984 blev han öns första ortoped. Nu har han begärt tjänstledigt.
- Jag vill inte vara med och administrera bort den klinik jag varit med om att bygga upp och är ganska stolt över. Eller har varit... Vi har hållit vårdgarantin och haft bra med läkare och resurser, ett mycket bra utbildningsklimat för underläkare och en god stämning.
Åke Karlbom fick mitt i turbulensen möjlighet till en utlandstjänst som läkare. Han nappade och kommer hem i december.
- Då ska jag se om det, trots allt, finns en plats för mig. Vem vet, jag kanske har fel?

Två i en
För snart fyra år sedan var glädjen stor på Visby lasarett, när man fick två ortopeder på ett och samma bräde: makarna Arne Lundberg och Eva Samnegård. Nu går båda samtidigt.
Arne Lundberg har en delad tjänst som verksamhetschef och överläkare. Enligt honom en idealiskt verksamhetsnära mix. Nu ska ansvarsuppgifterna delas upp på olika tjänster. I den nya organisationen är man antingen chef, eller läkare.
- Min roll i förändringsarbetet hade blivit att stötta, peppa och trösta - samtidigt som jag avskaffade mitt eget uppdrag. Jag kände att jag inte orkade det. Jag vill leda verksamhet jag begriper.
Arne Lundberg tror inte omorganisationen fyller sitt syfte.
- Det är en mycket snabbt framarbetad, stor förändring med lite oklara mål, där alla - inklusive politikerna - verkar tro att avsikten är att spara pengar. Jag tvivlar på att man gör det.

Utan kostnadstäckning
Arne Lundberg påpekar dels att det på lasarettet redan bedrivs interna, framgångsrika effektiviseringsarbeten, dels att det är ett nationellt problem att sjukvård bedrivs utan kostnadstäckning.
- Ekonomin måste man alltid jobba med, oavsett organisationsform.
I september börjar ortoped-paret Lundberg-Samnegård på Ålands sjukhus, där man är mycket tacksamma. Tjänstledigheten löper ut om ett halvår.
Vad händer då?
- Vi hoppas kunna komma tillbaka. Vi har trivts mycket bra på ön och känner starkt för den gotländska ortopedin, säger Arne Lundberg.
De är varmt välkomna åter, säger Jan Carlsson, tillförordnad sjukhuschef:
- Jag upplever Arne som en otroligt duktig ortoped och en bra chef och jag vet att Eva gör ett jättebra jobb. Jag ser hemskt gärna att de kommer tillbaka!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!