M/S Visby drabbades under söndagen av problem med en propeller. Trafikverket och Region Gotland har fullt förtroende för Destination Gotland och hur man löst den uppkomna situationen.
– Det som hänt är ett sammanträffande av händelser. Att det här har uppstått är olyckligt, men också ovanligt, säger Karin Bergenås, Trafikverkets förvaltare för Gotlandstrafiken.
Att M/S Gotland för snart två veckor sedan togs ur trafik och gick till varv i Landskrona var en händelse som Destination Gotland hade kommunicerat med Trafikverket.
– I avtalet säger vi att man har rätt att göra undantag från våra krav på antal turer och kapacitet, under två veckor mellan den 1 november och 31 mars, säger Karin Bergenås.
Destination Gotlands vd Marcus Risberg säger till helagotland.se att rederiet tittade på alternativa lösningar. ”Lillsnabben” som ligger i Visby hamn var ett, att använda Hansa-linjens Ro-Ro-fartyg var ett annat. Han menar att ön aldrig stod utan fastlandsförbindelse:
– Ur ett publikt perspektiv kan det kanske se ut så, men ur vårt perspektiv såg vi inte att det skulle hända i och med att vi aktivt arbetade med parallella planer.
Karin Bergenås säger att hon har fullt förtroende för hur rederiet har agerat.
– Destination Gotland har gjort allt man kan för att lösa situationen. Det känner jag mig väldigt trygg med, säger hon.
Att i ett avtal ställa krav på ersättningsfartyg när ett ordinarie fartyg går till varv, menar hon, skulle bli dyrt.
– Det skulle vara oerhört kostnadsdrivande.
Region Gotlands beredskapschef Rikard von Zweigbergk fick information att M/S Visby hade problem under söndagskvällen.
– Det är klart att man då började fundera på hur det skulle fungera om det blev långvarigt, säger han och menar att det då mest handlade om mentala förberedelser.
Att Gotland under kortare tider isoleras är något som Region Gotland kalkylerar med.
– Vi behöver alltid ta höjd för att vi kan bli utan färjor, säger Rikard von Zweigbergk.
För sådana tillfällen finns lager, med mediciner och andra förnödenheter.
– Är det så att färjan inte går, då får vi börja titta på andra alternativ för att få över godset till Gotland, säger han.
Även Rikard von Zweigbergk säger att han har fullt förtroende för hur Destination Gotland hanterat de extraordinära händelserna.
– Man går med så mycket färjor som behövs. I det här fallet verkar det som att man hade otur.