"Vi behöver se ljuset i mörkret"
Den enskilt största orsaken till höstdepression är bristen på ljus.- Det är jätteviktigt att vara ute i naturen och ljuset, säger Lizette Björkegren, ljusterapeut som under vintrarna driver ett ljuscafé i Visby.
Foto: Tommy Söderlund
Melatonin har en sömngivande verkan och används i vissa lägen som ingrediens i läkemedel mot olika former av sömnbrist.
- Melatonin är kroppens egen John Blund, säger Lizette Björkegren, när GT hälsar på i de lokaler som tidigare varit hennes ljuscafé.
Allting är vitt
Väggarna är vita, fåtöljerna vita, och de stora fönstren släpper in förmiddagssolenes strålande ljus. Lizette Björkegren har numera i dessa lokaler en hudvårdsklinik, medan ljuscaféet flyttat ut till andra lokaler där caféet kommer att öppna efter nyår.
- Idén till ett ljuscafé fick jag i Stockholm, där sådana finns. Allting var vitt, det var lugnt och stilla och man kunde slå sig ner och ta en kaffe och bara vara, förklarar Björkegren tanken bakom sin verksamhet.
- Ljus är lugnande, men många kanske inte vill gå i ljusterapi eftersom själva ordet terapi kan ha en negativ klang, menar hon.
Rädda för ljus
De allra flesta människor reagerar positivt på ljus, även om det finns de som inte gör det. "Sommardepression" är inte vanlig, men den förekommer.
- Det finns de som är nästan rädda för ljus, som gillar mörkret och att tända stearinljus hemma, säger Lizette Björkegren.
Men i de flesta fall är det dock tvärtom - just bristen på ljus gör att människor känner sig lite nere.
Ljusstyrka mäts i enheten lux. För att få en bild av hur stor skillnad det är i ljus på olika platser, kan man tänka på följande jämförelse:
Fyll på
Om man en vanlig höstdag sitter i dagsljus vid till exempel köksfönstret (inomhus) befinner man sig i en ljusstyrka på 200-400 lux.
De speciallampor som används vid ljusterapi har i regel en ljusstyrka på 3 000-4 000 lux.
En högsommardag kan ljusstyrkan uppgå till så mycket som 50 000-100 000 lux.
- Det går att fylla på ljus i kroppen. Många åker till exempel på solsemester på hösten, och det kan man må bra av under stor del av vintern sedan, säger Björkegren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!