"Vi borde ha hållit i det politiska samtalet"

När Almedalsveckan inte digitaliserades har en lång rad andra aktörer lanserat Almedalsalternativ. "Olyckligt", tycker Gotlands Förenade Besöksnäring.

Att snabbt växla om till en digital Almedalsvecka när coronakrisen kom var inget för Region Gotland. "Almedalsveckan är ett fysiskt möte", förklarar Eva Nypelius (C)

Att snabbt växla om till en digital Almedalsvecka när coronakrisen kom var inget för Region Gotland. "Almedalsveckan är ett fysiskt möte", förklarar Eva Nypelius (C)

Foto: Simon Paulin

Gotland2020-06-22 09:12

När Folkhälsomyndighetens riktlinjer stoppade Almedalsveckan avfärdades det digitala alternativet. Frågan diskuterades i regionstyrelsens presidium, men där var man överens om att säga nej till en sådan lösning.

– Almedalsveckan är ett fysiskt möte och det var inte läge för det. Ska vi genomföra en Almedalsvecka ska vi göra det bra och då måste det finnas tid och kraft, säger regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C).

Frida Ganshed, verksamhetsledare för Gotlands Förenade Besöksnäring, försökte att få både regionledningen och Almedalsveckans kansli att nappa på det digitala alternativet.

– En digital Almedalsvecka var ett utomordentligt initiativ. Jag föreslog att vi skulle upplåta det officiella programmet, men det valde man att inte göra. De var rädda för att det skulle äventyra det fysiska mötet. Nu finns det i stället säkert 20 olika initiativ från andra arrangörer. Det är olyckligt , säger Frida Ganshed.

Meit Fohlin (S) är inne på samma linje.

– Vi borde ha hållit i det politiska samtalet. Nu är jag inbjuden på "Almedalsmöten" som arrangeras av någon helt annan.

Bland de digitala uppstickarna finns "Digitala Almedalen c/o Boinstitutet", "Virtual Almedalen", Aftonbladets politikvecka och "Elmiadalen" som äger rum på Elmia i Jönköping. I Jönköping spetsar man till det och tar upp kampen mot Gotland med en tävling mellan småländska ostkakan och gotländska saffranspannkakan.

Meit Fohlin befarar att Gotlands inställning till en digitalisering av Almedalsveckan signalerar att Gotland inte är en tillräckligt snabbfotad arrangör. Inte minst i den diskussion som nu har dragit igång med förslag om att Almedalsveckan ska bli hälften så lång och att veckan ska tidigareläggas.

– Vi måste visa att vi är en aktiv aktör. Vi kan inte slå hälarna i backen och säga att "nej det går inte". Många älskar Almedalsveckan och vill tala om dess framtid, men det kommer att framstå som att vi inte är så intresserade av att lyssna på dem, säger Meit Fohlin.

När en grupp studenter nyligen presenterade förslag om hur Almedalsveckan ska utvecklas konstaterade de att det finns brister i styrningen. Frida Ganshed stämmer in i deras slutsats:

– Bristen på styrning har blivit tydlig i de utmaningar som veckan har ställts inför.  Man behöver titta på styrningen och vem som har mandat att genomföra förändringar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!