"Vi diskrimineras av regeringen"

Frågan är om inte gotlänningarna är diskriminerade av regeringen när det gäller Gotlandstrafiken.–Vi skriver ett medborgarförslag och kräver att regionen utreder frågan, sa Håkan Ahlsten.

Håkan Ahlsten föreslog ett medborgarförslag där man kräver att regionen utreder om gotlänningarna är diskriminerade.

Håkan Ahlsten föreslog ett medborgarförslag där man kräver att regionen utreder om gotlänningarna är diskriminerade.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2012-09-21 09:40

Och han fick medhåll på Länsbygderådets möte i går kväll.

I diskussionen utgick man från riksdagsbeslutet 2005 som säger att Gotlandstrafiken ska anslutas till vägnätet.
–·Det har inte hänt någonting med detta beslut, sa Gunnar Bendelin. Det är frågan om man kan diskriminera en hel befolkning på en ö på detta vis.

Förslaget om att regionen ska utreda om det är diskriminering eller inte fick gehör bland eldsjälarna som träffades på Lövsta i går kväll.
Komplex fråga
-Detta är en så komplex fråga som vi inte har en chans att reda ut, sa Anders Wallin. Regionen har folk som kan göra sånt.
Gunnar Bendelin redogjorde för händelserna under året där det mesta har handlat om färjepriser och det stora Gotlandsupproret.
–Det blev ju ett himla liv, sa Gunnar Bendelin. Men landsbygdsupproret, det är vi och vi hugger till när det behövs och vi fortsätter att påverka besluten.
Övriga arbetsgrupper som bildades i början av året kom lite i skymundan men många har jobbat med att påverka de politiska besluten. Bland annat när det gäller skolorna på landsbygden.
–Politikerna har faktiskt frågat oss inför besluten och vi har varit med och fått fram underlag till besluten, sa Gunnar Bendelin.
Rune Kahlbom, Ireviken, oroade sig över att svenska flottan flaggar ut.

–Halva näringen är redan utflaggad, sa Rune Kahlbom, 5·000 sjömän jobbar för Danmark och Finland nu och det fortsätter att öka.
I det avtal som gäller nu för Gotlandstrafiken står dock skrivet att trafiken ska gå under svensk flagg.
–Men Anders Borg meddelade i dag att han inte är intresserad av att ändra reglerna för att stoppa utflaggningen, sa Rune Kahlbom.
Jobbar vidare
Gunnar Bendelin redogjorde för de olika möten Gotlandsupproret har haft med politiker i regeringen.

–I morgon klockan nio ska jag träffa Destination Gotlands företrädare för att förhandla om färjepriserna, sa Gunnar Bendelin. Det är rådet som jag fick av  infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd senast vi träffades. Vi får se hur det går.
Gotlandsupproret fortsätter nu att jobba vidare i olika frågor.
–Det finns ett engagemang ute i socknarna och vi ska nu göra en turné för att fånga upp idéer och frågor som man diskuterar, sa Gunnar Bendelin. De som vet och kan någonting i sakfrågor är de som bor på landet.

Landsbygdsupproret kommer också att fira Landsbygdens dag på Lövsta, Företagardagen på Wisby Strand och finnas med på Hushållningssällskapets julmarknad. 
        

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om