Vi dödar sju myter om energi

Det finns många myter om energi. Här tar vi med hjälp av regionens energirådgivare Anna Bäckstäde död på några av de mest vanligt förekommande. (Texten från bilagan Energi)

Foto: Linus Ehn

Gotland2014-02-11 13:08

Myt 1: Det är bättre att lämna lampan på om man lämnar rummet en kort stund.

Sanning: – Har man lysrör eller en lågenergilampa och lämnar rummet en kvart så stämmer det, men annars är det alltid bättre att släcka.

–Det är aldrig några problem att tända en lågenergilampa rent energimässigt men den måste svalna innan man tänder den igen för annars förkortar man lampans livslängd. Det tar ungefär 10 till 15 minuter för en lågenergilampa att svalna.

Myt 2: Att lämna laddaren kvar i telefonen drar ingen extra ström när batteriet är fulladdat.

Sanning: – Vissa laddare kan dra ganska mycket energi även om batteriet är fulladdat, om adaptern är varm så vet man att den drar ström. Allt med standby drar ström.

Myt 3: Det går åt mindre energi för att värma upp oljefyllda element än elektriska element.

Sanning: – Nej, det stämmer inte, det går åt lika mycket energi. Har man ett tusenwattselement så ger det tusen watt. Det man kan spara på är att ha en bra termostat som slår av sig själv.

Myt 4: Man tjänar pengar på att sänka temperaturen på natten.

Sanning: – Har man ett hus med lätt stomme som exempelvis ett trähus så kan man spara på att vrida ner värmen nattetid och när man inte är hemma. Har man däremot ett stenhus så är det svårare eftersom det tar längre tid att ändra temperaturen. I ett hus med lätt stomme kan man exempelvis sänka temperaturen klockan tio på kvällen till 17-18 grader sen kan värmen gå igång igen klockan 14 på eftermiddagen så att det hinner bli varmt tills man kommer hem. Då har man sparat in på ganska många timmar.

Myt 5: Det lönar sig att investera i nya energieffektiva fönster.

Sanning: – Man sparar inte in det ekonomiskt om man byter fönster eftersom det kan kosta 30 000 - 40 000 kronor att byta alla fönster i ett hus. Då är det mer ekonomiskt att renovera de fönster man har. Om man har dubbelglas kan man byta ut ett av glasen mot ett energiglas. Men om man ändå ska byta fönster så ska man passa på att sätta in fönster med lågt u-värde.

Myt 6: Nybyggda hus

är alltid mer energieffektiva än äldre.

Sanning: –  Nej, det behöver inte vara sant även om Boverket satt upp hårdare krav nu. Husets täthet har betydelse för hur mycket energi som går åt. Drar det så måste man höja temperaturen.

Myt 7: Skärmsläckare sparar ström.

Sanning: – Skärmsläckare drar energi. Det man ska göra är att försätta datorn i strömsparläge. Med strömsparläget kan energiförbrukningen gå ner från 200 till 5 watt. På vissa datorer kan man själv välja att försätta datorn i strömsparläge, man kan också ställa in efter hur lång tid man vill att strömsparläget ska aktiveras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om