"Vi får arbeta på marginalen"

Vid ett möte på kommunens ledningskontor i gör försökte två ambulanssjukvårdare att påverka några av toppolitikerna till att ändra beslutet om öns ambulanser. Ett beslut som chefen för räddningstjänsten, Jan Bejrum, har tagit och som gäller från 1 september. Då finns bara två ambulanser kvar och båda ska utgå från Visby.
­ Man tog till sig vad vi sa. Men när de säger att han (Bejrum) får bestämma. Då börjar man undra. Vad ska vi med politiker till då?

Gotland2004-08-07 04:00
Det säger Leif Jakobsson, räddningsman och ambulanssjukvårdare. Tillsammans Anders Johansson, också han ambulanssjukvårdare, diskuterade de i går den nya organisationen för ambulanssjukvården. De fick träffa de socialdemokratiska kommunalråden Jan Lundgren och Björn Jansson samt oppositionsrådet Eva Nypelius (c).
Med sig till mötet hade de två ambulansmännen statistik som talade sitt tydliga språk, att det kommer att ta längre tid, innan en ambulans når fram. Väntetiden kommer att bli längre än 30 minuter och upp till 1,5 timmar i mer än hälften av öns socknar. Det är lika med mer än 35 procent av befolkningen. Om man skulle ha kvar alla tre ambulanserna på Gotland skuller bara 2,96 procent av öns befolkning få vänta mer än 30 minuter.
Man gör bland annat också en jämförelse med Blekinge län där man har 8 ambulanser sommartid och 10 vintertid. Då ska man veta att Gotland till ytan är större än Blekinge.
<span class=MR>Kräver minst 3 ambulanser</span>
­ Vi redogjorde för vår uppfattning om hur den nya organisationen fungerar och att vi anser inte att den fungerar. Det blir ökad väntetid, det är helt klart. Vi får arbeta på marginalen och det får inte inträffa något utöver det vanliga, säger Anders Johansson och fortsätter:
­ Vi har sagt att en minibemanning är tre ambulansbilar på ön. Och militärambulanser som vi förr kunde få hjälp av finns inte längre. Vi har heller ingen grannkommun som vi kan få hjälp ifrån.
Både Anders Johansson och Leif Jakobsson är starkt kritiska till de uppgifter som räddningschefen Jan Bejrum går ut med när det gäller vilka insatser som helikoptrar kan hjälpa till med samt påståendet att räddningstjänsten kan klara sitt ansvar för ambulanssjukvården.
De anser inte att sjöräddningshelikoptern kan vara till hjälp för akutsjukvården på ön. Den är till för sjöräddningen och har aldrig utnyttjats för akutsjukvård på ön.
­ Det heter också att Svenskt Ambulansflyg finns att tillgå tillsammans med de två ambulanserna som ska utgår från Visby. Men det är inte sant. Det är ju bluff, säger Leif Jakobsson. Och när det gäller SOS-helikoptern så kan den inte användas för mörkerflygningar.
<span class=MR>Vill först utvärdera</span>
­ Vi frågade politikerna om deras syn på det här som vi redovisade i form av statistik och annat. De tog till sig att det kan bli konsekvenser men man vill utvärdera det här om ett halvår. Det får ha sin gång först och börja fungera från den 1 september, tyckte Jan Lundgren, säger Leif Jakobsson.
Det är lite blandade känslor efter mötet med kommunalråden, tycker Anders Johansson:
­ Man tog åt sig vad vi sa. Men beklagar att vi på Gotland går tillbaka medan ambulanssjukvården blir bättre i övriga landet. Jag sa också att det är intressant att man kan ta bort en ambulans utan att konkret se att man kan spara pengar. jag frågade även om man har en organisation för det som kan inträffa som är utöver det vanliga. men jag upplever inte att jag fick något svar på den frågan.
<span class=MR>Ny strokebehandling</span>
Anders Johansson tar också upp om en ny inriktning för strokebehandlingar på Visby lasarett och som ökar kraven på att få in patienterna snabbt.
­ Vid den här behandlingen är tiden väldigt avgörande. Från symptomdebut till behandling är det i dag tre timmar som gäller och med färre ambulansenheter på ön blir det svårt att få in strokepatienter till lasarettet i rätt tid. en effektiv strokebehandling innebär att man sparar pengar på kortare rehabilitering och det samtidigt mindre av mänskligt lidande, säger Anders Johansson.
­ Man har lyssnat på oss och de verkar vara väldigt förvånade över det vi säger. Stämmer det, då får räddningschefen stå till svars för vad han säger, var beskedet från Jan Lundgren, säger Leif Jakobsson.
Politikerna fick vidare en fråga om de vet vilket uppdrag räddningschefen menar när han säger att man kan klara sitt uppdrag. Svaret från Jan Lundgren blev att "han (Bejrum) menar att vi ska känna oss trygga på ön".
<span class=MR>Vilket uppdrag?</span>
­ Bejrum säger att han klarar uppdraget eftersom räddningstjänstlagen inte gäller längre. Den ersätts från årsskiftet av lagen om skydd mot olyckor. Så vi vet inte vilket ansvar Bejrum talar om och Jan Lundgren svarade oss att de (politikerna) litar på förvaltningschefen.
­ Men när Lundgren fick veta av oss att underskottet för räddningstjänsten kommer att bli ändå större, troligen en miljon till, då blev han överraskad. För det kan bli så eftersom SOS-helikoptern tidigare har flugit uppdrag på fastlandet men nu bara står här på Gotland. Det betyder att det inte blir några inkomster från fastlandsuppdrag, säger Leif Jakobsson.
I gårdagens tidning kunde vi berätta om den namninsamling som Lions i Ljugarn genomfört och som på mycket kort tid gav drygt 6 000 namn. Man har nu fått en tid för uppvaktning av kommunalrådet Jan Lundgren och överlämnande av alla namnlistor. Den 17 augusti, dagen efter kommunfullmäktige ska 4-5 personer från Lions i Ljugarn, få träffa kommunalrådet Lundgren.
Som vi tidigare berättat så kommer frågan om ambulanserna också upp på fullmäktigesammanträdet genom en interpellation från två moderatledamöter.
En bil tas bort. Från 1 september ska det av sparskäl bara finnas kvar två ambulansbilar på Gotland. De ska serva hela Gotland med utgångspunkt från Visby. Foto: Arkivbild/Henrik Radhe
Blandade känslor. Poltikerna tog till sig vad ambulanssjukvårdarna Leif Jakobsson (till höger) och Anders Johansson framförde. Men samtidigt blev beskedet att räddningschefens beslut står fast. Den nya organisationen sjösätts från den 1 september.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om