"Vi får sätta upp en varningstext"

Den typ av vippgunga som en tvåårig flicka på fastlandet förolyckades i för en månad sedan finns också på Gotland. Modellen, som är typgodkänd av EU, är ett vanligt lekredskap på daghem och i lekparker i hela landet. I Visby finns den på en lekplats i Terra Nova. Ett exemplar av den riskabla fjädergungbrädan med plats för flera barn finns vid Gotlandshems bostadsområde på Korgmakargatan.

Gotland2005-10-15 06:00
- Vi får sätta upp en varningstext på gungan. Frågan är bara om de små barnen förstår vad det står, säger Maria Nyman vid Gotlandshem. Efter en förfrågan från GA engagerades kvartersvärdarna i AB Gotlandshem för att undersöka om den aktuella gungan fanns vid någon av lekplatserna.
Gotlandshem äger och förvaltar över 5 000 lägenheter spridda över hela ön.
För varje kvarter såväl i Visby som på landsbygden finns värdar som fungerar som fastighetsskötare med ansvar för ett visst kvarter. Under fredagen kontrollerade kvartersvärdarna Gotlandshems lekplatser.
- På Korgmakargatan i Terra Nova upptäckte kvartersvärden ett exemplar av den farliga typen av gunga. Vi får höra med Konsumentverket vad som gäller. Men först måste vi sätta upp en varningsskylt, säger Gotlandshems representant.
- Riksbyggen har inte just denna gunga på lekplatser i anslutning till Riksbyggens bostäder på Gotland. Den finns heller inte vid någon av Riksbyggens fastigheter i övriga landet. Det konstaterar Lars Magnusson vid Riksbyggen i Kalmar som har arbetat med utbildning i säkerhet och lekplatsbesiktning bland de anställda.
- Nej, i Gotlands kommun finns inte några gungor av denna modell, säger Sivert Persson, avdelningschef vid Tekniska förvaltningens avdelning för teknisk service med ansvar för besiktning av de kommunala lekparkerna och lekplatserna som finns vid öns förskolor, tidigare kallade daghem, och skolor. I går diskuterades nyheten om den farliga fjädergungan vid Tekniska förvaltningens avdelningar med kompetens och ansvar för allmänna lekparker och lekplatser vid daghem och skolor på ön.

Flicka förolyckades
För en månad sedan förolyckades en tvåårig flicka vid en förskola i Dalsland då hon föll från vippgungan. Modellen är en fjädergunga med plats för flera barn.
Modellen, med beteckningen Fågelflock M 14612, har två långa säten på kortsidorna och en bred plattform i mitten. Två uppsättningar fjädrar håller lekredskapet i rörelse.
Konsumentverket har därefter krävt att vippgungan byggs om av tillverkaren. Konsumentverket uppmanar också andra företag som har sålt liknande lekredskap att se över sina produkter och vidta lämpliga åtgärder för att öka barnens säkerhet.
- Det finns inbyggda risker med den här typen av gunga. Barnen kan falla i gungans öppningar mellan plattformen och sitsen. Därför kräver vi nu av företaget att samtliga gungor konstrueras om så snart som möjligt, säger Jan Sjögren som är chef för barnsäkerhetsarbetet på konsumentverket.

Tydlig varningstext
Jan Sjögren konstaterar också att innan dess måste de gungor som finns ute på lekplatserna förses med en tydlig varningstext. Varje kommun och fastighetsägare som har satt upp gungor av den aktuella typen kan också göra egna bedömningar och vidta ytterligare försiktighetsåtgärder. Konsumentverket vill också att föräldrar och dagispersonal görs uppmärksamma på de säkerhetsbrister som finns på gungorna så länge företaget inte hunnit göra de förbättringar som verket kräver.
Konsumentverkets barnsäkerhetschef pekar på att det finns inbyggda risker med den här typen av gunga.
Barn kan falla ner i gungans öppning mellan plattformen och sitsen. Dödsolyckan inträffade när ett litet barn stod upp på ett av gungans yttre sittbräden. Hon föll av och slog först huvudet i ett handtag och sedan i ett fotstöd av stål under gungan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om